IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street не намери единна посока на старта на четвъртото тримесечие

В последните часове на търговията водещите индекси превъзмогнаха загубите, инкасирани в началото на сесията в четвъртък

23:12 | 01.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските акции затвориха в различни посоки в първия търговски ден от четвъртото тримесечие на 2015 г. Вниманието на инвеститорите бе съсредоточено върху новата порция макроикономически данни и компаниите от секторите транспорт и технологии, посочва CNBC. Те очакват и данните за пазара на труда, които ще бъдат налични в петък.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average спадна само с 0,08%, или с 12,8 пункта, до 16 271,94 пункта, след като по-рано изгуби дори 200 пункта. Подиндексът Dow Jones Transportation Average се повиши с 0,6%.

Широкият индекс Standard & Poor's 500 отбеляза повишение от 0,2% в четвъртък до 1 923,82 пункта, воден от спадовете в секторите информационни технологии и комунални услуги.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е нагоре с 0,15% до 4 627,08 пункта, въпреки че отвори със спад от над процент.

Камарата на представителите в САЩ подкрепи късно в сряда приетата преди това от Сената резолюция за временното финансиране на държавните учреждения до 11 декември. По този начин Конгресът не допусна правителството да спре работа след настъпването на финансовата 2016 г., която в страната започва от днес.

Данните от деня показват, че молбите за помощи при безработица в САЩ продължават да намаляват. Общият брой на американците, получаващи помощи, е 2,19 милиона души към 19 септември, което е най-ниското ниво от ноември 2000 г. насам.

Отделно, данните на ISM сочат, че през септември индексът в промишления сектор на САЩ спада до най-ниското си ниво от май 2013 г. насам до 50,2 пункта от 51,1 пункта, отчетени през август. Според Мarkit PMI индексът за активността в индустрията възлиза на 53,1 пункта през септември.

Освен това през август разходите в строителния сектор скачат до най-високото си ниво от 2008 г. насам.

По темата за лихвите отвъд Океана интервю за The Wall Street Journal президентът на Федералния резерв на САЩ Джефри Лакър каза, че вдигане на лихвите през октомври е все още възможно и че ръстът на потребителските разходи означава, че вече е нужно покачване на лихвените нива.

Президентът на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс пък отново призова за повишаване на лихвите „по някое време тази година“, посочвайки като причини близостта до пълна заетост и покачващите се с бързи темпове цени на жилищата. Според него това би било знак за прекомерен икономически оптимизъм.

В четвъртък бе публикувана информация за продажбите на автомобили в САЩ. През септември продажбите достигат 18,17 млн., което е най-високото ниво от юли 2005 г. General Motors, Ford Motor и американските звена на Fiat Chrysler Automobiles отчитат ръст на продажбите през септември, след като евтините горива и ниските лихвени проценти стимулираха търсенето на леки автомобили и пикапи.

На корпоративния фронт след новините акциите на GM поскъпнаха с 2,17% до 30,67 долара.

Акциите на Apple поевтиняха с 0,65% до 109,58 долара, като заедно с IBM натежаха на Dow Jones. Пазарната капитализация на IBM спадна с 1%.

На валутния пазар доларът поевтинява леко спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Курсът на еврото се смъкна под 1,12 долара, а йената доближи 119,75 за долар.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се покачи до 2,04%, след като по време на сесията докосна 2% за пръв път от 24 август. Възвръщаемостта по 2-годишните облигации кръжеше около 0,64 на сто.

На пазарите на суровини фючърсите върху суровия петрол WTI с доставка през ноември поевтиняха с 35 цента до 44,74 долара за барел. Цената на фючърсите върху златото пък спадна с 1,5 долара до 1 113,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Финанси виж още