IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Конгресът не допусна изпадане в дефолт

Приетият текст има статут на законопроект и бе подписан от американския президент Барак Обама

08:50 | 01.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич МакКонъл. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич МакКонъл. Снимка: Ройтерс

Камарата на представителите в САЩ подкрепи късно в сряда приетата преди това от Сената резолюция за временното финансиране на държавните учреждения до 11 декември. По този начин Конгресът не допусна правителството да спре работа след настъпването на финансовата 2016 г., която в страната започва от днес, въпреки възраженията на републиканците, които искат да го използват, за да спрат финансирането на организацията за семейно планиране Planned Parenthood, предаде Ройтерс.

Предвид желанието за преустановяване на блокажа на щатската администрация решението бе подкрепено от 277 конгресмени, а против него гласуваха 151. Въпреки това обаче конгресът обаче все още не е приел проект за общ федерален бюджет за 2016 г. 

Преди да бъде приета утвърдената резолюция за временно финансиране, републиканците в Сената направиха опит да прокарат друг вариант на документа, но текстът съдържаше забрана върху прехвърлянето на средства за програма за семейно планиране, която се подкрепя от демократите и американското правителство.

Инициативата бе блокирана и опозицията отиде на компромисен вариант, като предложи така наречената "чиста резолюция" без допълнителни условия.

Приетият текст има статут на законопроект и трябваше да бъде подписан от американския президент Барак Обама. Прессекретарят на Белия дом Джошуа Ърнест съобщи в изявление, че държавният глава на САЩ вече е утвърдил документа.

Американското правителство нееднократно е прекъсвало работата си поради бюджетни спорове между демократи и републиканци. Най-дългият период, за който федералните министерства са затваряли врати, продължава три седмици, като започва през декември 1995 г. и приключва през януари 1996 г.

През 2014 г. разногласия между Обама и републиканците в Конгреса доведоха до 16-дневно спиране на работата на федералното правителство и изправиха САЩ на ръба на технически дефолт (т. нар. Shutdown), а държавата понесе загуби за милиарди долари. 

Нова заплаха за спиране на дейността на правителството може да се появи през декември, ако консервативните републиканци отново се опитат да спрат финансирането на Planned Parenthood от проектобюджета за държавния бюджет.

Те заявиха, че са вбесени от тайни видео клипове, които показват как представители на групата се опитват да продадат ембрионална тъкан. Организацията обаче отрече обвиненията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Тая статия я преписваме от година на година. Как ще допусне изпадане в дефолт конгреса? Това все едно аз да допусна, че аз днеска си живея супер, ама утре трябва да се обеся. Те така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още