IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street реагира със спадове на решенията на Федералния резерв

Вместо да атакува нивото от 20 000 пункта, Dow Jones записа трицифрен спад, а търговците са изненадани от плановете на Фед за догодина

23:18 | 14.12.16 г. 3
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Решението на Федералния резерв да повиши лихвата в САЩ беше очаквано, но намеренията за трикратно увеличение през 2017 година изненада пазарите, пише CNBC. Според анализаторите няма основания за допълнителното увеличение, за което намекна днес институцията.

Това доведе и до вълна от разпродавания на Wall Street и Dow Jones записа трицифрен спад за първи път от избирането на Доналд Тръмп за президент. Така, вместо нов исторически връх и покоряването на психологическите 20 хил. пункта, индексът на сините чипове загуби почти 120 пункта от стойността си, или 0,59%, и затвори търговията при 19 792,87 пункта.

На Dow Jones натежа представянето на енергийния сектор и по-специално ExxonMobil. Компанията съобщи, че изпълнителен директор от януари 2017 година ще бъде Дарън Уудс. Той ще замести Рекс Тилърсън, който се пенсионира в края на годината.

След ръководството на петролната компания, Тилърсън ще поеме и поста на държавен секретар на САЩ в администрацията на Доналд Тръмп. Акциите на Exxon поевтиняха с 2,15% до 90,59 долара за брой.

Широкият S&P 500 загуби 0,81% и достигна до 2 253,28 пункта в края на търговския ден. Най-големите губещи се оказаха компаниите от сектора на недвижимите имоти, а сферата на информационните технологии записва ръстове.

Технологичният Nasdaq изтри 0,5% от стойността си и финишира при 5436,67 пункта.

Цената на петрола записа първо понижение от пет сесии насам, изчислява Market Watch. Данните показват по-значим спад на резервите от петрол в САЩ - с 2,6 млн. барела в седмицата, приключила на 9 декември. В същото време обаче държавите от ОПЕК увеличават добива си, което създаде и напрежението на петролните пазари.

Американският лек суров петрол затвори търговията на ниво от 51,04 долара за барел, което представлява спад от 3,7 на сто.

На валутните пазари решението на Фед предизвика истинско оживление. Щатският долар рязко повиши стойността си спрямо еврото и кошница от валути. Единната европейска валута се разменя за 1,0534 долара. Преди изявлението на Фед еврото се търгуваше при 1.0669 долара.

Стойността на щатския долар се повиши с 1,3% спрямо японската йена, допълва Ройтерс.

Цената на златото се понижи с 1,13% до 1 145,80 долара за тройунция при точно 1 159 долара във вторник. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
лихвата не се вдига за да се покаже колко велик е долара а е превнция за укротяване на инфлацията ако из4акат още икономиката ще прегрее вдигането зна4и само едно со кротко со благо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
лихвата не се вдига за да се покаже колко велик е долара а е превнция за укротяване на инфлацията ако из4акат още икономиката ще прегрее вдигането зна4и само едно со кротко со благо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
nobel
преди 7 години
Аз само да попитам - това не е ли реакция на пазарите, която отново е тотално ПРОТИВОПОЛОЖНА на очакванията? Защото вдигането на лихвите не се прави, за да се вдигне цената на долара, който и без това си е достатъчно силен напоследък. Нали целта беше да се покаже колко е силна американската икономика напоследък, щом ВЕЧЕ можем да си позволим вдигане на лихвите. Изглежда инвеститорите пак нещо не са разбрали. Или просто нямат доверие на "силата на американската икономика"?! Че то още 3 подобни вдигания на лихвата им трябва само. Което ни обещават, че щяло да стане догодина. Или може би истината е съвсем друга и пазарите чисто и просто не обръщат внимание на такива незначителни събития, като вдигането на лихвите с 0,25. Ефектът от подобни плахи действия е незначителен върху икономиката и ако го има изобщо то той ще се прояви след ГОДИНИ и едва ли ще може да бъде забелязан. И изобщо влиянието на политиците и финансистите върху икономиката е много, много силно надценено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още