IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple премахна приложения от App Store заради притеснения за сигурността

Става дума за софтуер, който може лесно да разкрие личните данни на потребителите

11:19 | 09.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Apple обяви, че е премахнала няколко приложения от своя App Store заради опасения, че сигурността на личните данни на някои потребители може да е застрашена при някои обстоятелства, предава Ройтерс.

Компанията твърди, че приложенията са инсталирали сертификати, които могат да изложат информацията при извършване на наблюдения и проучвания от трети страни. Компанията не уточнява точния брой на приложенията, които е отстранила.

“Apple е силно загрижена за защитата на личния живот и сигурността на клиентите“, коментира говорителят на компанията в изявление. „Ние работим в тясно сътрудничество с тези разработчици, така че да върнем бързо приложенията им в App Store, като същевременно гарантираме, че неприкосновеността на личния живот и сигурността на клиентите не са изложени на риск“, допълва се в изявлението.

Приложенията с въпросните сертификати проследяват потребителските данни до сървърите, където могат да бъдат анализирани. Това дава възможност на мрежовите доставчици да видят криптирания трафик, което прави потребителите уязвими на нарушения, свързани с личните данни.

Сред отстранените приложения е Been Choice, което привлече вниманието към себе си с това, че може да блокира реклами в приложения.

Един от говорителите на Apple заяви, че компанията ще пусне допълнителна страница, на която ще помага на потребителите да премахват въпросните приложения от устройствата си.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още