IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания - раят на любителите на луксозни стоки

След вота за Brexit страната се превърна в едно от най-изгодните места за пазаруване на висок клас продукти

16:02 | 11.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Внимание, любители на луксозните стоки: В момента Великобритания е най-евтиното място, от което да се сдобиете с така желаната от вас чанта Louis Vuitton.

Откакто Великобритания гласува да напусне Европейския съюз (ЕС), паундът понижи стойността си със 17%, като миналата седмица удари 30-годишно дъно. Това доведе до покачване на цените на вносните вина, електрониката и на някои коли. Но повечето производители на луксозни стоки, които обичайно са предпазени от високите маржове на своите продукти, все още не са качили цените. Това направи Великобритания най-евтиното място в света, от което да се сдобиете с луксозни стоки, твърдят анализатори, цитирани от Wall Street Journal.

Ниските цени привличат заможните туристи, докато разходите им в други топ дестинации за пазаруване на луксозни продукти в Европа спадат.

Разходите на чужденците във Великобритания за стоки, за които купувачите търсят възстановяване на данъците, са скочили с повече от 36% през август, в сравнение с година по-рано, сочи анализ на UBS.

За сравнение, има 20% спад на годишна база за същия тип покупки във Франция, където туризмът пострада след серията терористични атаки. Разходите на чужденците в Италия пък са спаднали с повече от 11% през същия период.

Особено внимание на цените обръщат китайските купувачи, които през последните години пристигат в Европа, за да се сдобиват с луксозни стоки, възползвайки се от слабото евро и за да избягват вносните мита в Китай. Много от тези покупки стават част от сивия пазар, тъй като мнозина препродават чанти и часовници на премиум марки на европейски цени, но с големи намаления спрямо цените в Азия.

За всички туристи е ясно едно - Великобритания стана много по-достъпна дестинация след гласуването за Brexit. Резервациите за пътувания между октомври и декември от САЩ до Великобритания са скочили с 6% спрямо година по-рано, сочат данни на британската туристическа агенция VisitBritain. Тези от Индия са се увеличили с 11%, а резервациите от Китай - с 24%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 7 години
Тия от Индия не са за туризъм :DЧестит ви брекзит :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още