IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо жените са по-добрите инвеститори

Въпреки по-разумните си методи на инвестиране обаче те по правило натрупват по-ниски спестявания за старостта си

10:06 | 17.09.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ако се вгледаме в данните, които предоставя статистиката за инвестициите на мъжете и жените, то тогава едно нещо ще ни направи силно впечатление – мъжете често са инвеститорите с по-голямото самочувствие. Това, разбира се, не води задължително до по-голям успех за тях.

Изследователски екип от Berkeley's School of Business сравнява данните от вложенията на мъже и жени в продължение на шест години и стига до извода, че осъществените от жените инвестиции се представят по-добре от тези на мъжете. Подобен извод прави и екип на фонда Fidelity Investments, като според него жените поемат по-малко рискове и миксират по-добре портфолиото си, пише в свой анализ The Motley Fool. 

Това, разбира се, не значи, че жените в крайна сметка касират повече пари след вложенията си – напротив. Въпреки по-разумните си методи на инвестиране те по правило имат по-ниски спестявания за старостта си, отколкото мъжете. Това обаче може да се дължи отчасти и на по-ниското им заплащане.

Изключенията потвърждават правилата, но като цяло мъжете бият жените в почти всички браншове по отношение на заплащането. А в САЩ разликата е все още огромна. Жените печелят между 0,76 и 0,79 долара за всеки долар, който прибират мъжете. Така че ако един мъж печели по 50 хил. долара на година, то при средностатистическата американка заплащането би възлязло на 38 хил. долара. Не само че е решаващо за покупателната способност, но това ограничава нежния пол във възможността му да спестява и инвестира.

Поради това за жените е важно да вземат под внимание разумни и добре обмислени подходи при инвестициите. (Това включва по-малко рискови инвестиции и по-малък брой сделки). Според данните на Berkeley мъжете купуват и продават с 45% по-често от жените. А това води до факта, че нетните им доходи спадат с 2,65%, докато при жените понижението е от само 1,72%. Така че това е важен аспект - жените обикновено вземат по-мъдри решения, сякаш за да компенсират по някакъв начин разликата в заплащането.

Мъжете са може би инвеститорите с по-голяма самоувереност, но за сметка на това жените успяват да пестят по-добре. Според Fidelity жените спестяват средно 8,3% от доходите си, докато мъжете - само 7,9%. Vanguard стига до подобен извод, а именно, че в САЩ жените вкарват в американския пенсионен план (401к) с между 7 и 16% повече пари, отколкото мъжете.

И все пак жените има какво да наваксват. Защото най-добрият метод продължава да бъде човек да започва да пести възможно най-рано в живота си. Колкото по-рано се започне със спестяванията, толкова повече нарастват парите му. Ако в продължение на 25 години спестявате по 500 долара на месец, то в края на 25-тата година ще разполагате с цели 438 хил. долара, ако инвестицията генерира възвръщаемост от 8% на година. За период от 35 години сумата ще е... 1,03 млн. долара.

Подобен ефект се постига, разбира се, при пестене на повече пари, но за по-кратък период от време. Ако в продължение на 25 години заделяте по 1000 долара на месец, при възвръщаемост от 8% ще разполагате накрая с 877 хил. долара.

Но да погледнем лихвения процент. В банките той е повече от смешен. Ако наистина искате да постигнете възвръщаемост от 8%, това значи съсредоточаване върху акциите и отказ от по-безопасните инвестиции, като например облигации. Въпреки това тъй като много жени въпреки своите превъзходни умения като инвеститори поемат по-малък риск, те често отбягват фондовия пазар като метод за вложение. Това не бива да се прави - информирайте се старателно или търсете съветите на доверените финансови съветници, които могат да ви помогнат да избегнете най-големите опасности, съветват експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
на мястото е, ти почувства ли го ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Смени си пола , да се почувствуваш най после на мястото си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 7 години
Въпреки по-разумните си методи на инвестиране обаче те по правило натрупват по-ниски спестявания за старостта си----- моля веднага директива за равнопоставени печалби и спестявания !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
qnidopi
преди 7 години
Видях заглавието на темата и не можах да се сдържа да споделя:Пфффффф........ ХАХахахахахахаХАХАХАХАХХААХХ....... ААХххахахахахахахХхахАхАх..... :)В този сайт се смея повече отколкото, като чета вицовете във вестника..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 7 години
защото някой си бюрократ е решил да усвои едни пари и е измислил проблема с неравенстовто между половете... и с усвоените праи се правят подобни безсмислени кампании. до вчера беше че на мениджърско ниво нямало равенство, днес това .... няма как жените да са по добри щото за инвестиции е нужно да разбираш от математика (има много цифри с които да се съобразяваш) където жените са по слаби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още