IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът поевтинява за трета поредна седмица

И двата бенчмаркови сорта петрол - WTI и Брент - стартират новата седмица с ръстове

10:04 | 27.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фючърсите върху петрола поевтиняха в петък, отдръпвайки се още повече от най-високите си нива от януари насам. Опасенията за нарастващия добив и резерви в САЩ засенчват оптимизма, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други водещи държави производителки ще спазят договорката си и ще намалят продукцията, посочва Investing.com. 

Американският лек суров петрол WTI с доставка април финишира седмицата на ниво 53,99 долара за барел, изпращайки седмицата с ръст от 13 цента (близо 0,3%). Във вторник този сорт петрол достигна 55,03 долара за барел – най-високото ниво от 3 януари тази година.

На борсата в Лондон европейският бенчмарк Брент изпрати седмицата на ниво 55,99 долара за барел, като спадът за седмицата възлезе на 71 цента (около 1,3%). Това беше трето поредно седмично поевтиняване.

Данни на компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes от петък показаха, че броят на нефтените платформи се е увеличил с 5 миналата седмица, което е шесто поредно седмично повишение. Така общият броя на платформите става 602 – най-много от октомври 2015 г.

Петролът се търгува в тесен рейндж в рамките на около 5 долара през последните два месеца, тъй като нагласите на пазара са раздвоени между надеждите, че свръхпредлагането ще бъде овладяно, и очакванията за ръст в шистовия добив в САЩ. 

ОПЕК наистина отпразнува етапна победа, а на пазара се очаква членовете на организацията да спазват дисциплина, както и ново намаляване на запасите. През последните месеци цената на петрола се оказа резистентна спрямо опитите за корекции, което говори по-скоро са краткосрочен възможен скок на цената. Повечето анализатори обаче не очакват, че скокът ще е от критична големина за световната икономика. Високата динамика на петролния сектор в САЩ кара анализаторите да смятат, че при по-висок ръст на цената там ще се увеличи и производството, което ще я върне отново на по-поносими нива. 

Към 9:50 часа българско време в понеделник WTI поскъпва с 0,69% до 54,36 долара за барел, а Брентът записва ръст в цената си от 0,76% до 56,74 долара за барел.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още