IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола отчита леки понижения

В сряда фючърсите на "черното злато" достигнаха най-високото си ниво от почти месец

11:05 | 02.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фючърсите върху суровия петрол поевтиняват леко в четвъртък, след като трейдърите намалиха бичите си залози след повишаването на цените през предния ден до най-високото им ниво от почти месец, съобщава MarketWatch.

Фючърсите върху американския суров петрол се понижават с 6 цента, или 0,11%, до 53,82 долара за барел, а върху петрола сорт Брент - с 2 цента, или 0,04%, до 56,78 долара за барел към 10:50 ч. българско време.

Фючърсите отчетоха спад на цената след ръста от над 2% и при двата сорта петрол в сряда. Цените се вдигнаха след доклада на Администрацията за енергийна информация (АЕИ) на САЩ, който показа понижение на местното производство, макар че петролните резерви са се увеличили с повече от очакваното в седмицата до 27 януари.

Въпреки това наблюдателите на пазара заявиха, че цените вероятно ще останат в тесен диапазон за момента, като в момента те се влияят едновременно от пониженията на добива на страните производителки и от перспективата за нови сондажни дейности в САЩ.

„Цените остават ограничени до диапазона от 50-55 долара за барел засега“, пише Стюарт Айви от OM Financial.

Цените се движат в този обхват от седмици, тъй като трейдърите изчакват сигнали за изпълнението на договорените понижения на добива от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). През последните седмици се появиха някои показатели за изпълнението на сделката, като JBC Energy казва, че ОПЕК е намалила добива си с малко над 1 млн. барела на ден, или 88% от договореното понижение.

Междувременно производството в САЩ все още се движи в несигурна посока. Данните на АЕИ от сряда показаха спад от 46 хил. барела на добива в страната, опровергавайки очакванията, че по-високите цени на петрола ще доведат до остър скок на шистовото производството. През последните седмици данните сочат, че след сделката на ОПЕК са заработили нови кладенци.

Анализаторите оценяват и изявленията на Белия дом, с които той осъди последните тестове с балистични ракети на Иран и предупреди за потенциални последствия, например с нови санкции. „Към днешна дата изпращаме официално предупреждение срещу Иран“, каза съветникът по национална сигурност Майк Флин в сряда.

„Тези напрежения може да изнервят малко инвеститорите и можем да видим пазарът на петрол отново да стане волатилен“, каза Наим Аслам, главен пазарен анализатор в ThinkMarkets UK, в коментар към клиентите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още