IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола отново се срина под 49 долара за барел

Въпреки повишението си в края на миналата седмица цената на Брента се понижи с 1,28 долара

14:45 | 31.08.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на петрола спадна под 49 долара за барел в понеделник след най-голямото си двудневно повишение за последните шест години през миналата седмица вследствие на натиска от свръхпредлагането и новите опасения за икономиката на Китай, съобщава Ройтерс.

Международният бенчмарк на петрола сорт Брент се покачи с 10% през миналата седмица, но все пак е напът да отбележи четвъртото си поредно месечно понижение. Индексът е завършвал с месечен ръст само два пъти през последните 14 месеца.

В началото на сесията цената на Брента се понижи с 1,28 долара до 48,77 долара за барел, а цената на американския суров петрол, който отчете повишение на цената с 12% през миналата седмица, отбеляза спад от 1,00 долара до 44,22 долара за барел.

„Волатилността на пазара през миналата седмица беше висока, затова сега виждаме известна корекция – 50 долара на барел се оказа нивото на съпротива“, казва Оливие Джейкъб, анализатор в Petromatrix, по повод цената на Брента. „Това все още е пазар, който е твърде добре запасен“.

Очаква се обемът да бъде по-нисък от нормалното в понеделник заради почивните дни във Великобритания.

Свръхпредлагането натежава сериозно върху петрола. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), която преди коригираше собственото си предлагане, за да запази цените на суровия петрол над 100 долара, реши през 2014 г. да позволи на цените да се понижат, за да запази пазарния си дял.

Прогнозите на ОПЕК сочат свръхпредлагане с повече от 2 млн. барела на ден на пазара заради по-високото производство на страни членки, включително Саудитска Арабия и Ирак, и устойчивото предлагане от страните извън картела.

Производството на ОПЕК може да се повиши дори повече през 2016 г., ако и когато санкциите над Иран се вдигнат.

Очаква се евентуалното увеличаване на американските лихвени проценти да подкрепи американския долар, което ще направи суровините с цени в долари, включително петрола, по-скъпи за използващите други валути.

Инвеститорите наблюдават внимателно американските бизнес проучвания, поръчките в заводите и данните за търговията през тази седмица заради коментарите на топ представител на Федералния резерв, според когото повишаването на лихвените проценти през септември е по-възможно, отколкото някои инвеститори очакват.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
Финанси виж още