IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото с най-голям седмичен спад от средата на 2013 г.

Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ повиши апетита за риск сред инвеститорите, а ценният метал изгуби привлекателността на актив убежище

11:44 | 14.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото се понижи в петък до 5-месечно дъно, след като победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ повиши апетита за риск сред инвеститорите, а ценният метал изгуби привлекателността на актив убежище, съобщи Investing.com.

Фючърсите върху златото с доставка декември на платформата Comex в Ню Йорк поевтиняха с 3,10% до 1 227,15 долара за тройунция, което е най-ниското ниво от 6 март насам.

MarketWatch посочва, че седмичният спад на цената на златото възлиза на около 6,2%, което е най-рязкото понижение от юни 2013 г., когато ценният метал поевтиня с 6,9% за седмица.

Към 11:20 часа българско време в понеделник златото поевтинява с 0,16% до 1 222,35 долара за тройунция.

Пазарните нагласи се подобриха заради оптимизма, че бъдещата администрация на Тръмп ще повиши фискалните разходи и намали данъците, което от своя страна би насърчило икономическия ръст и инфлацията.

Натиск над златото оказа и силният долар, както и очакванията Федералният резерв на САЩ да повиши лихвите през декември. Според пазарите вероятността това да се случи е 81,1%.

Доларовият индекс се повиши до 9-месечен връх в петък, а за седмицата записа ръст от 2,02%, което е най-голямото повишение за такъв период от ноември 2015 г.

Златото е деноминирано в долари и става по-скъпо за притежателите на други валути, когато доларът поскъпва.

Освен това ценният метал е чувствителен при динамика в лихвените проценти в САЩ, тъй като по-високи лихви повишават пропуснатите ползи при притежанието на злато.

Също на платформата Comex фючърсите върху среброто се понижиха в петък със 7,5% до 17,33 долара за тройунция.

Цената на медта се понижи до 2,50 долара за паунд и така се сложи край на подема, който доведе цените до 17-месечен връх. Индустриалният метал беше подкрепен от очакванията, че бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп ще повиши разходите за инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още