IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото се срина до четириседмично дъно

За трета поредна седмица стойността на благородния метал се понижи, този път с нови 1,53%

09:40 | 14.09.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Цената на златото се срина до четириседмично дъно

Фючърсите върху златото поевтиняха до най-ниското си ниво от над четири седмици насам в петък на фона на опасенията за това дали Федералният резерв на САЩ (ФЕД) ще повиши лихвите за първи път от почти десет години. 

Фючърсите върху златото с доставка през декември на платформата Comex на борсата в Ню Йорк New York Mercantile Exchange спаднаха с 6 долара за тройунция, или с 0,54%, до 1 103,30 долара за тройунция в петък, след като по-рано през деня се потопиха до 1 097,70 долара, което е най-ниското ценово равнище от 1 август. 

За седмицата цената на златото се понижи с 16,30 долара, или с 1,53%, което е третата поредна седмица на спадове, докато инвеститорите продължават да гадаят дали ФЕД ще повиши лихвите на своята среща на 16 и 17 септември.

Припомняме, че цената на златото спадна до пет и половина годишно дъно на 24 юли на фона на спекулациите, че през септември ФЕД ще вдигне лихвите за пръв път от 2006 г.

Някои търговци смятат, че Фед може да отложи повишаването на лихвените проценти през този месец, след като се очаква официалните лица да останат загрижени за волатилността на финансовите пазари заради опасенията за икономиката на Китай, чието забавяне може да доведе до глобално икономическо забавяне.

Очакванията за по-високи лихвени проценти са мечи за златото, тъй като благородният метал трудно се конкурира с активите, които носят доходност, когато лихвите се повишават.

В същото време фючърсите върху среброто с доставка през декември поевтиняха с 14 цента, или с 1,07%, за да завършат петъчната търговия на цена от 14,50 долара за тройнуция. През изминалата седмица цената на среброто се понижи с 14 цента, или с 0,37%.

Цената на фючърсите върху медта с доставка през декември се понижи със 0,6 цента, или с 0,27%, до 2453 долара за паунд, тъй като страховете за Китай продължават да тревожат инвеститорите. В четвъртък цената се изстреля до 2 472 долара, най-високото ниво от 21 юли. 

За седмицата цената на метала нарасна с 13,6 цента, или с 6,12%, след като нова серия разочароващи китайски икономически данни подсили възгледите, че политиците в Пекин ще трябва да вземат повече мерки за подпомагане на втората по големина икономика в света.

Изнесени в неделя данни показаха, че индустриалното производство на народната република се е увеличило с годишен темп от 6,1% през август, което е под очакванията за ръст от 6,4%.

Отделен доклад показа, че инвестициите в дълготрайни активи също не успяха да достигнат прогнозите, което показва, че китайските власти трябва да действат, за да се предотврати по-нататъшно забавяне на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 8 години
ОСТАВИ ЗЛАТОТОГЛЕДАЙ КАКВО СТАВА С ПЕТРОЛА - 48 $ за барел!НА ШИСТОВАЦИТЕ И ОБЛИГАЦИОНЕРИТЕ ДЪРЖАЩИ ОПАКОВАНИТЕ ОТ РЕЙТИНГОВИТЕ АГЕНЦИИ *** НАРЕЧЕНИ ШИСТОВИ ОБЛИГАЦИИ ИМ СЕ КЪСАТ СЪРЦАТА!Сега съм в очакване някоя ГОЛЯМА АМЕРИКАНСКА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА да изреве. Заформя се пак голям секс. Те горките американци пък нямат и закон за фалитите!Пък и защо им трябва като има *** да им купуват токсичните облигации!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
ше ме уреди той, тя цената на борсата няма никакво значение, като не са в състояние да доставят тонове, а не някви си 5-10 стотинки, тогава чушки ше стигне до 500$. И други статии тука "Никой не го щял златото" "Мрачни прогнози за златото" а в същото време тва са само тесли в изфабрикуваните им статии.Китай и Русия кат кажат искаме доставка за 150-200 метрични тона и Лондонци и онея каиши обирджиите отатък блатото се хващат за палците "ми няяяме и в склада няма" .... "наредиха ни от горе да не продаваме варварската реликва щото сме валат и без тва" *** и нещастниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Поискай от МЗХ, той ще те уреди, все пак всеки го продава в момента, тъй като цента му ще стане 500$. Ей сега като се затичат да вдигнат лихвите и някак си всичко ще стане розово.Надавам се улавяш сарказма в мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
така е просто нема спор ..... хартии има, ама метал нема .... :))Peter Hambro: "It's Virtually Impossible To Get Physical Gold In London"http://***.zerohedge.com/news/2015-09-13/peter-hambro-its-virtually-impossible-get-physical-gold-london
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още