IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола леко се понижават след силния си ръст в сряда

Петролът поскъпна с над 1,5% в предишната сесия след новината, че резервите от петрол и горива в САЩ са намалели

10:52 | 20.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола записват лек спад в четвъртък след силния ръст от миналата сесия, когато намаляващите резерви от суров петрол в САЩ подкрепиха пазара. В същото време анализаторите представят смесени прогнози за предлагането на суровината преди ключовата среща на ОПЕК следващата седмица, коментира Ройтерс.

Цените на суровия петрол все още са под ключовата бариера от 50 долара за барел заради опасенията за високия добив на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) въпреки сделката за намаляване на производството съвместно с други производители извън картела.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 12 цента, или 0,24%, до 49,58 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 12 цента, или 0,25%, до 47,20 долара за барел към 10:20 ч. българско време.

Петролът поскъпна с над 1,5% в предишната сесия след новината, че резервите от петрол и горива в САЩ са намалели миналата седмица.

Запасите от суров петрол са спаднали с 4,7 млн. барела през седмицата до 14 юли, сочат данни на Агенцията за енергийна информация, спрямо очакванията на анализаторите за понижение от 3,2 млн. барела.

„През последните 15 седмици резервите от петрол в САЩ са намалявали 13 пъти, а в повечето случаи спадовете са по-ясно изразени от очакваното“, казва Фауад Разакзада, пазарен анализатор в брокерската къща Forex.com.

И все пак резервите в САЩ все още остават близо до горната половина от средните нива за пръв път през годината“, добавя той.

Според трейдърите това отчасти се дължи на стабилното нарастване на добива в САЩ, който се е увеличил с почти 12% от средата на 2016 г. до 9,4 млн. барела на ден.

Нарастващият добив на САЩ и високите резерви, както и по-силното производство на някои страни членки на ОПЕК, не позволяват на цените да се търгуват много по-високо, казват трейдърите. Резервите от суров петрол в САЩ са малко над 490 млн. барела спрямо средно ниво от около 401 млн. барела през последните пет години.

Производители от и извън ОПЕК трябва да се срещнат в Санкт Петербург следващия понеделник, за да обсъдят сегашната ситуация на петролните пазари. ОПЕК и други страни, включително Русия, обещаха да намалят добива с 1,8 млн. барела на ден между януари тази година и март 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още