IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола леко се възстановяват

Трейдърите гледат със слаба надежда към евентуалната сделка за замразяване на добива

09:56 | 07.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цените на петрола се възстановиха леко в азиатската търговия в сряда на фона на възможната сделка на основните производители за замразяване на добива, което подобри настроенията преди публикуването на данните за резервите в САЩ, съобщава Investing.com.

Фючърсите върху американския суров петрол се повишиха с 0,51% до 45,06 долара за барел, а върху петрола сорт Брент – с 0,49% до 47,49 долара за барел към 9:43 ч. българско време.

В сряда Американският петролен институт трябва да отчете данните си за резервите от суров петрол и бензин към края на миналата седмица. Официалните данни от министерството на енергетиката в САЩ пък ще бъдат представени в четвъртък.

По време на търговията в САЩ във вторник цените на петрола отбелязаха силен спад, изтривайки силния си ръст от предния ден. Повишението си дължеше на споразумението между Саудитска Арабия и Русия за стабилизиране на пазара, което изглеждаше като крачка напред към предприемането на незабавни действия за преодоляването на свръхзасищането.

Цената на сорта Брент се повиши с над 5% в понеделник, достигайки връх от 49,40 долара за барела след новината за споразумението. Цените обаче отново се понижиха през сесията, след като детайлите по споразумението унищожиха надеждите на трейдърите за замразяване на добива.

Двата най-големи производители в света казаха, че ще създадат работна група, която ще следи петролния пазар и ще представи предложения за насърчаване на стабилността му.

Петролният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих и руският му колега Александър Новак ще се срещнат в Алжир по-късно този месец и във Виена през ноември, за да обсъдят сътрудничеството си съгласно новото споразумение.

Обезсърчавайки оптимистите, ал-Фалих заяви, че за момента няма нужда от замразяване на производството. Той добави обаче, че замразяването е една от най-предпочитаните възможности.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), водена от Саудитска Арабия и с други големи производители от Близкия изток, ще се срещнат с производители извън картела, водени от Русия, в неформални разговори в Алжир между 26 и 28 септември, за да обсъдят замразяване на добива.

Шансовете срещата да доведе до реални действия за намаляване на глобалното презасищане са минимални, твърдят пазарни експерти.

Вместо това повечето вярват, че производителите на петрол ще продължат да следят пазара и вероятно ще отложат разговорите за замразяване за официалната среща на ОПЕК във Виена на 30 ноември.

Опитът за съвместно замразяване на нивата на производство по-рано тази година пропадна, когато Саудитска Арабия се оттегли заради отказа на Иран да участва в инициативата, което подчерта трудното постигане на консенсус между политическите конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още