IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се задържат близо до 8-седмичен връх

Във вторник министърът на петрола на Индонезия заяви, че страната би се съгласила отново да се присъедини към ОПЕК, стига да не трябва да свива добива си

09:29 | 26.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се задържат в сряда близо до 8-седмичните върхове, достигнати в предишната сесия, заради очакванията за спад на петролните резерви в САЩ, съобщава Ройтерс. Освен това има сигнали, че шистовият добив в САЩ забавя ръста си.

През миналата седмица резервите от суров петрол са се понижили с 10,2 млн. барела до 487 млн., а очакванията бяха за спад от 2,6 млн. барела. Това са данните на Американския петролен институт, а по-късно днес се очаква официалният доклад за Администрацията за енергийна информация. 

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с близо 1% до 48,36 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст в цената от 0,76% до 50,58 долара за барел към 9:05 часа българско време.

Пазарът беше обнадежден и от изявлението на Саудитска Арабия след заседанието на ОПЕК+ в понеделник, че ще ограничи петролния износ до 6,6 млн. барела дневно през август, което е с около 1 млн. барела по-малко спрямо година по-рано.

Нигерия също се съгласи да се присъедини към усилията за овладяване на добива, като ограничи или понижи своята продукция до 1,8 млн. барела дневно, щом тя се стабилизира на това ниво.

„Все пак сегашната положителна тенденция при цените на петрола може да се ограничи до 50 или малко над 50 долара“, коментира Рик Спунър, главен пазарен анализатор в CMC Markets в Сидни.

Във вторник министърът на петрола на Индонезия заяви, че страната би се съгласила отново да се присъедини към ОПЕК, стига да не трябва да свива добива си.

Още новини и анализи за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още