IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола тръгнаха надолу след данните за по-високо предлагане от САЩ

American Petroleum Institute съобщи за ръст от 9,9 млн. барела на доставките от американски суров петрол за седмицата до 10 февруари

10:32 | 15.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на суровия петрол се понижават в сряда след ръста си по време на сесията в САЩ в резултат на данните, които показват по-високо от очакваното повишение на американското предлагане, съобщава MarketWatch.

Фючърсите върху американския суров петрол спадат с 42 цента, или 0,79%, до 52,78 долара за барел, а тези върху петрола сорт Брент - с 31 цента, или 0,55%, до 55,66 долара за барел към 10:16 ч. българско време.

Късно във вторник American Petroleum Institute съобщи за ръст от 9,9 млн. барела на доставките от американски суров петрол за седмицата до 10 февруари. Анализаторите прогнозираха повишение от едва 3,25 млн. барела. Цените на петрола започнаха да спадат в късната търговия след обявяването на доклада.

Инвеститорите ще търсят потвърждение на информацията, когато Агенцията за енергийна информация представи данните си за предлагането по-късно в сряда.

Мечи настроените инвеститори продължават да подчертават нарасналата активност на петролните кладенци в САЩ и несигурността около политиките на президента Доналд Тръмп, казва Стюарт Айв, съветник на частните клиенти в OM Financial.

“Новината, че хедж фондовете заемат нетни дълги позиции по 160 млн. барела в опции, подредени по дата на падеж, на New York Mercantile Exchange (Nymex) показва, че фондовите мениджъри очакват ценовата крива да се насочи надолу, докато физическият пазар не се ребалансира от излишното предлагане“, отбелязва Айв.

Цените се колебаят около 50 долара за барел вече доста седмици, докато трейдърите изчакват данни за изпълнението на договореното намаление на добива от ОПЕК. Данните на организацията, представени в понеделник, показаха спад на месечна база от 890 хил. барела на ден през януари спрямо предишния месец до 32,1 млн. барела на ден.

Понижението показва процент на съответствие от 90% за момента от производителите, договорили да ограничат добива си, което е в съответствие с данните на Международната агенция по енергетика от миналата седмица и доста над очакванията на пазарните участници.

„ОПЕК се постави висок критерий предвид високото ниво на съответствие през януари, налагайки натиск да поддържа това високо ниво, за да не разочарова пазара“, казва BMI Research в коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още