IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирак обеща да подкрепи замразяване на добива на петрол на срещата на ОПЕК

Иракският премиер обясни, че спадът в цените засяга и Багдад, тъй като икономиката се осланя на приходите от петрол

20:31 | 30.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Ирак ще подкрепи предложението на ОПЕК и други големи производители на петрол за замразяване на производството по време на срещата в Алжир следващия месец, заяви премиерът Хайдар Ал-Абади в Багдад, цитиран от Bloomberg.

Обещанието на премиера се различава от позицията, която той имаше на 23 август. Цитиран тогава от Ройтерс, той обясни, че Багдад все още не е увеличил производството си до необходимите нива.

В същото време на следващия ден заместник министърът на петрола Фаяд Ал Нима заяви, че Ирак е готов да подкрепи мерките за стабилизиране на цените на петрола.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще проведе неформални разговори по време на конференцията на индустрията в Алжир през септември, предизвиквайки спекулации, че групата може да съживи инициативата за замразяване на производството.

Предишният опит се провали през април на фона на политическото напрежение между Саудитска Арабия и Иран.

„Нашето становище е за замразяване на производството в подкрепа на цените”, каза Ал-Абади. „Спадът в цените на петрола причинява нестабилност и това е в ущърб на Ирак, защото нашите приходи се основават на петрола", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още