IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS: През август производството на петрол от ОПЕК ще слезе от 8-годишния връх

От банката очакват добивите да намалеят на фона на смущенията в някои от големите страни производителки, членки на картела

16:16 | 16.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Производството на суров петрол от ОПЕК удари 8-годишен връх през юли, но през август може да падне на фона на смущенията в големи страни производителки, членки на картела. Това прогнозират от UBS, цитирани от CNBC.

Производството в рамките на ОПЕК се покачи със 150 хил. барела на ден до 33,39 млн. барела миналия месец, след като Саудитска Арабия увеличи добивите до ново рекордно ниво, а Ирак изпомпа повече, показаха данните на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Въпреки това от UBS очакват спад на иракския добив след атаките в находището Бай Хасан в Северен Ирак на 31 юли.

Освен това банката прогнозира понижение на производството от Нигерия, тъй като и там военната активност бе възстановена. Същевременно не се очаква увеличаване на производството в Либия, след като напрежението в северната част на страната прави трудно отварянето на източните пристанища.

UBS вижда цената на лекия американски суров петрол WTI на средно ниво от 43,81 долара за барел през 2016 г. и 57 долара през 2017 г. Това е малко над консенсусната прогноза за цена от 43,40 долара за тази и 54,25 долара за следващата година, но и доста над оценката на BNP Paribas за 40 долара и 50 долара, съответно.

Този месец ОПЕК приковава вниманието след спекулациите, че някои страни членки пак се опитват да дирижират замразяване на производството между организацията и членки извън картела, като Русия, например. Слухът бе подхранен от съобщението, че през септември ще се проведе неформална среща на петролните министри на държавите от ОПЕК.

Предположенията стимулираха цените на „черното злато“, като фючърсите върху WTI с доставка през септември поскъпват с 10% от началото на месеца до малко под 46 долара за барел.

Въпреки това UBS, както и редица анализатори, не очакват замразяване на добивите.

„Договарянето на замразяване е също толкова трудно, както беше през април, а може би и не е толквоа необходимо, като най-вероятно има малък ефект върху актуалния пазарен баланс“, коментира анализаторът в UBS Джон Ригби.

„Опитът ще покаже на всички пазарни участници, че всяка среща ще бъде като цяло без събития, а ценовата реакция най-вероятно подсказва текущи пазарни позиции вместо каквито и да са значими очаквания“, добавя той.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още