IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кения се присъединява към клуба на страните производителки на петрол

Африканската петролна компания Tullow Oil откри залежи от суров петрол в региона Туркана през 2012 г.

20:48 | 12.08.16 г.
<p>
	Един от проучвателните комплекси в Туркана, Кения. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Един от проучвателните комплекси в Туркана, Кения. Снимка: архив Ройтерс

Кения е напът да се присъедини към страните производителки на петрол, след като правителството ѝ одобри план за производство на до 4000 барела на ден от наскоро разкрити залежи, съобщава CNBC.

Африканската петролна компания Tullow Oil откри залежи от суров петрол в региона Туркана през 2012 г. и си партнира със страната, докато се подготвя за цялостно търговско проучване.

В резултатите си за първото полугодие, представени през юли, Tullow Oil изчислява, че пилотният план ще позволи производството на по 2000 барела петрол на ден до средата на 2017 г.

Изявлението на правителството на Кения от четвъртък е по-оптимистично, като според него първоначалните нива на добив ще бъдат между 2000 и 4000 барела на ден.

Като част от плана правителството обещава да подобри инфраструктурата, позволявайки на влакове и камиони да пренасят петрол от северозападния регион на страната към основно пристанище в Момбаса.

Кабинетът одобри и развитието на нов тръбопровод за суров петрол в Кения между полетата на север до Ламу, където страната строи второ пристанище.

Новото пристанище е описвано от правителството като основен транспортен маршрут за износ на суров петрол в бъдеще.

В резултатите си Tullow Oil заявява, че заедно с партньорите си Africa Oil и Maersk Oil, е подписала меморандум за разбирателство с правителството на Кения, което потвърждава съвместното изграждане на тръбопровода.

Tullow описва проекта като „завладяващ“.

Компанията прогнозира, че „разходите за разработване на полетата“, които включват оперативните разходи, капиталовите разходи и потенциалните тарифи за тръбопроводите ще бъдат между 25 и 30 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още