IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран планира да увеличи добива и износа на енергийни ресурси

Годишно Иран произвежда по 173 млрд. куб. метра природен газ

19:00 | 23.11.15 г. 2
Иран планира да увеличи добива и износа на енергийни ресурси

Иран планира да увеличава добива енергоресурсите след споразумението по отношение на ядрената програма на страната. Това ще даде възможност за увеличаване на износа на енергийни източници, заяви днес президентът на страната Хасан Рохани, пише руската информационна агенция ТАСС. 

В реч на срещата на високо равнище на Форума на страните износителки на газ, той призова членовете на организацията да инвестират в Иран. От своя страна властите в страната ще осигурят благоприятни условия за инвестиции в енергетиката. 

Рохани посочи още, че Иран ще увеличава добива на природен газ през следващите години. Той беше категоричен, че ролята на природния газ в световен мащаб ще расте.

"Потреблението му вътре в страната и износът му ще се увеличават за сметка на свиване на дяла на петрола в общия обем на изкопаеми и изнасяни енергийни носители", допълни още иранският президент.

Според данни на иранското министерство на петрола, запасите от газ на Иран са 33 трилиона кубични метра, което прави страната най-големия играч на световния газов пазар. Сега Иран произвежда 173 млрд. куб. метра газ годишно.

Плановете са дневният добив да се удвои до 1,3 млрд. куб. метра на ден до 2020 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Пак до Едитора: предишната забележка беше за подзаглавието ... сега за първото изречение... "Иран планира да увеличава добива енергоресурсите" изели сте нещо. май, А? .... вече се чудя да чета ли втория ред и натам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
до Едитора: .. годишно Иран добива !!! .... не превеждайте всичко дословно че е смешно, продюс значи и двете на инглиш, ама на нашенски има тънка разлика, ъдерстанд ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още