IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран получава помощ за преструктурирането на реактора за тежка вода в Арак

Шестте световни сили сключиха споразумение да съдействат за предвидените операции

12:18 | 22.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Иран получава помощ за преструктурирането на реактора за тежка вода в Арак

Шестте световни сили ще помагат на Иран да преструктурира своя реактор за тежка вода в Арак, за да се избегне възможността той да произвежда плутоний, подходящ за оръжия, сочи документ на държавната информационна агенция IRNA, предава Ройтерс.

Документът е подписан отделно на 13, 17 и 18 ноември от министрите на външните работи на Иран и шестте световни сили - САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия, както и от еврокомисаря по външната политика Фредерика Могерини. Споразумението е влязло в сила на датата, на която е подписано от всички страни.

Именно съдбата на реактора в Арак беше един от най-тежките въпроси за уреждане в рамките на продължителните преговори за ядрената програма на Иран, които доведоха до сключването на споразумение през юли.

Документът сочи, че Иран ще бъде ръководител на проекта, докато Китай “ще участва в преструктурирането и изграждането на модернизиран реактор”. От своя страна САЩ “ще предоставят техническа подкрепа и ще извършат преглед на модернизирания реактор”. В прегледа ще се включат също Франция, Великобритания и Германия, а Русия ще се включи в консултациите.

“Първоначалното преструктуриране на реактора в Арак ще отнеме една година. След това работната група на шестте световни сили ще има три месеца да го одобри”, коментира Бехруз Камалванди, говорител на иранската агенция за атомна енергия.

В рамките на целия процес реакторът в Арак ще бъде така преструктуриран, че да не може да произвежда ядреноделим плутоний, който да се ползва за атомна бомба. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още