IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Световните пазари на петрола бавно се затягат

Според агенцията споразумението на ОПЕК за намаляване на добива е навлязло в "пробен период"

12:19 | 19.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Световните петролни пазари бавно се затягат заради ръста на търсенето, а в същото време инвеститорите изчакват да видят дали намаляването на добива, договорено от ОПЕК и други производители, ще бъде изпълнено, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ) в четвъртък.

В месечния си доклад за пазара на петрола МАЕ заяви, че понижаването на производството, обявено от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и 11 страни извън групата през ноември, е „навлязло в пробен период“.

През ноември ОПЕК договори да понижи добива с 1,2 млн. барела на ден до 32,5 млн. барела на ден за първите шест месеца от 2017 г., припомня Bloomberg. Kъм споразумението се присъединиха страни като Русия, Оман и Мексико, обещавайки да понижат своя добив с общо 558 хил. барела на ден.

„Твърде рано е да видим какво ниво на изпълнение ще бъде постигнато“, каза МАЕ, която съветва развитите индустриални икономики по енергийната политика. „Пазарът очаква резултата от сделката за добива“.

Междувременно търсенето на петрол се повишава.

Агенцията заяви, че заради по-силното потребление на петрол повишава оценката си за ръста на глобалното търсене на суровината през миналата година със 110 хил. барела на ден до 1,5 млн. барела на ден, което е над средния темп на растеж, отчитан през този век от 1,2 млн. барела на ден.

Растежът на глобалното търсене на петрол удари петгодишен връх от 1,8 млн. барела на ден през 2015 г.

МАЕ заяви, че производството на петрол в САЩ и други страни извън ОПЕК започва да реагира на повишаването на цените, започнало след обявяването на споразумението на групата.

Петролът сорт Брент се търгува за около 55 долара за барел спрямо диапазона от 40 до 50 долара през ноември.

"Производството на петрол в САЩ се възстановява, водено от шистовите компании, чиито сондажни дейности се засилват, а кладенците стават по-ефективни", съобщава МАЕ.

Не само броят на кладенците се увеличава, но и последните данни сочат, че производителността на шистовата активност се е подобрила лавинообразно“, каза агенцията.

МАЕ заяви, че пазарът на петрол ще продължи да се затяга, стабилизирайки цените и отнемайки от запасите, ако ОПЕК и останалите производители добиват близо до обещаните лимити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още