IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде са се насочили пазарите на петрол и злато?

Страховете за китайския растеж засегнаха всички суровини, но всяка си има своя динамика

08:42 | 26.08.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Накъде са се насочили пазарите на петрол и злато?

Цените на суровините спаднаха до най-ниското си ниво от началото на финансовата кризa, пише Financial Times. Макар секторът на природните ресурси да е засегнат от страховете за китайския растеж, всяка суровина си има своя динамика на пазара. Ето един бърз преглед на това какво се случва с петрола и златото.

Петрол

Растящите признаци, че пресищането с петрол продължава, разстроиха търговците и инвеститорите. Истинският страх обаче е породен от Китай. Страната бе с по-голям принос за растежа на търсенето на петрол, отколкото всеки друг през изминалото десетилетие, така че всяко забавяне на китайската икономика може да е лоша новина за потреблението на петрол.

Шистовата индустрия в САЩ също е по-устойчива от очакваното, както и продукцията от страни извън ОПЕК. В същото време членовете на картела, като Саудитска Арабия и Ирак, изпомпват петрол в близост до рекордни нива.

Анализатори от BMI Research посочват, че рязкото покачване на залозите на хедж фондовете срещу цената на петрола е добавило значителен низходящ натиск както върху американския петрол, така и върху сорта Brent през последните седмици. Според тях сривът на петрола, който започна през юни 2014 г., ще продължи.

Въпреки че търсенето нарасна от началото на годината, то засега не успява да посрещне допълнителните доставки. Анализаторите смятат, че излишъкът през втората половина на тази година ще бъде цели 2 милиона барела на ден.

"С макроикономическа картина, която се влошава през последните седмици, пазарът не може да разчита на подобрения в търсенето, за да се ребалансира", смятат анализаторите от Energy Aspects, базирана в Лондон консултантска компания. „Необходим е съществен отговор от всеки производител, за да отбележат цените ръст“, добавят те.

Злато

Златото се облагодетелства този месец от растящите очаквания, че Федералният резерв на САЩ ще се въздържи от повишаване на лихвените проценти през следващия месец. Жълтият метал е поскъпнал с 6% от началото на месеца, подкрепен и от срива при акциите, което насочи инвеститорите, които търсят убежище за парите си, към златото.

Скъпоценният метал обаче изпита известен натиск в понеделник, тъй като някои инвеститори осребриха позиции в злато, за да посрещнат марджин изисквания на други пазари.

"Златото следва свой собствен път, въпреки тежките загуби, понесени от другите суровини", изтъкват анализатори от Commerzbank. "Независимо от това златото не бе в състояние да получи допълнителна подкрепа въпреки рязкото намаляване на риск апетита и значително по-слабия щатски долар."

Според анализатори купувачите са предимно на Запад и в САЩ, а не в традиционните центрове на търсенето като Индия и Китай. Това означава, че цените вероятно ще са силно зависими от щатския долар и знаците, идващи от Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Не съм съгласен. Винаги $ ще има нумизматична стойност ;p
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
Тогава вече няма да има долар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
sssaaa
преди 8 години
след още 40 г ще е поне 30000$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
IDontCare
преди 8 години
Да се поправя 35$ за тройунция е било през 1971г. са е 1135$ за тройунция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
IDontCare
преди 8 години
Верно въпросът е кога, а не дали! През 1971г. златото е било 35 за долар са е 1135 за умрелия $!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
sssaaa
преди 8 години
Предвкусвам как ще има рязко увеличение на цената на златото, въпроса е единствено КОГА, а на въпроса С КОЛКО мисля, че знам отговора и той е до нива от 1500$ в рамките на 5 месеца, а КОГА ще бъде това бих могъл да гадая, може би Q2 2016.Не бих казал, че в Евро ще има такава голяма разлика - може би ще се увеличи със 100-150 Евро, тъй като очаквам единната еврогейска валута да възстанови своите позиции или поне да направи 2-3 опита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още