IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК ще обсъди с други производители 6-месечна сделка за замразяване на добива

Срещата ще се проведе в сряда в Истанбул и ще включва Русия, Азербайджан и вероятно Мексико

22:37 | 11.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще проведе разговори с производители извън картела в сряда в опит да изглади детайлите по глобално споразумение за ограничаване на добива за поне шест месеца, след като Русия заяви подкрепата си за плана, съобщава Ройтерс.

Министрите на страните членки на ОПЕК проведоха серия от разговори по време на енергийната конференция в Истанбул, за да засилят подкрепата за сделката на ОПЕК, договорена в Алжир миналия месец, Надеждите са тя да бъде приета в края на ноември.

Цените на петрола се понижиха с над 50% от средата на 2014 г., след като глобалните доставки сериозно се увеличиха.

„Мога да кажа, че много страни извън ОПЕК искат да се присъединят. Не говорим за подкрепа, говорим за принос“, каза саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих за Ройтерс във вторник в Истанбул.

Представители на някои страни от и извън ОПЕК, включително Русия, Азербайджан и вероятно Мексико, ще проведат кръгла маса сутринта в сряда по време на World Energy Congress, заявиха министрите от ОПЕК.

Всяка постигната сделка първоначално ще се приложи за шест месеца и след това ще се преразгледа, заяви генералният секретар на ОПЕК Мохаммед Баркиндо.

Убедени сме, че другите производители извън ОПЕК ще се присъединят към това (споразумение), тъй като то е от полза за всички производители и потребители“, каза Баркиндо.

Петролният министър на Венецуела Еулохио дел Пиньо заяви, че предпочита сделката да продължи поне година, за да включва пиковите периоди на добив на различните производители.

Миналия месец в Алжир страните от ОПЕК се договориха за скромно намаляване на добива. Целта е производството да се понижи до около 32,50-33,0 млн. барела на ден при 36 млн. барела на ден в момента.

Международната агенция по енергетика заяви, че глобалните доставки на петрол може да постигнат баланс спрямо търсенето, ако ОПЕК и Русия се договорят за достатъчно стръмно намаляване на добива, но не е ясно колко бързо може да се случи това.

На конференцията в Истанбул руският енергиен министър Александър Новак обяви, че Русия ще запази сегашното си ниво на производство без промяна при сделка. Русия е добивала по 11,1 млн. барела на ден през септември.

В понеделник президентът Владимир Путин каза, че Москва е готова да се присъедини към предложената от ОПЕК сделка. Игор Сечин обаче, шеф на руския петролен гигант Роснефт, заяви, че компанията няма да понижи добива си.

Фалих няма да присъства на срещата в сряда заради предварително насрочени ангажименти, но ще се срещне с Новак в Истанбул във вторник. Той ще проведе среща с руския си колега и по-късно този месец в Рияд, сочи изявление на саудитското енергийно министерство.

"Министрите подчертават, че техните две страни са отдадени на работата си заедно и с други производители, от и извън ОПЕК, за да помогнат за подобряването на основите на петролния пазар, което ще бъде от полза на производителите, потребителите, енергийната индустрия и глобалната икономика“, се казва в изявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още