IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет причини защо петролът ще поскъпва до края на годината

Пазарите още не отчитат премахването на дисбалансите, но нещата могат бързо да се променят, прогнозира Business Insider

08:40 | 28.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола се колебае около нивото от 50 долара за барел в последните месеци. На пазарите свръхпредлагането все още не е преодоляно, а натиск оказва и шистовият добив в САЩ. От Business Insider обаче залагат, че цената на петрола ще расте и дават пет причини затова.

На първо място е стабилното търсене. Международната агенция по енергетика ревизира в посока надолу прогнозите си за дневното потребление на петрол до 1,3 млн. барела дневно, спрямо 1,4 млн. барела. Въпреки това обаче търсенето е стабилно, макар че скъпият петрол всъщност може да доведе до свиване потреблението и повишаването на инфлацията.

Този негативен ефект може да бъде преодолян чрез движението на стойността на долара - основната валута, използвана за търговия с петрол.

Business Insider отбелязва на второ място като фактор за поскъпването на петрола и забавения на ръст на добива на петрол. От една страна причината са действията на ОПЕК и други производители, които се разбраха да продължат ограниченията в добива до март 2018 година.

От друга страна обаче няколко години с ниска цена на петрола постави под натиск основните държави, производители на суровината, чиито икономики разчитат основно на "петродоларите". Заради нестабилността и ОПЕК се съгласи да ограничи добива.

Ниската цена направи търсенето и развитието на нови находища силно ограничено.

И така се появява и третият фактор, който според изданието ще влияе върху цената на петрола през 2017 година - премахването на дисбалансите в търсенето и предлагането на петролните пазари. В допълнение, бавното развитие на индустрията и по-малкият брой разработвани находища днес ще се отрази на пазара през 2019 година. Това означава, че инвеститорите трябва да се подготвят за нов пик в цените, който няма да бъде толкова далеч в бъдещето.

До голяма степен мерките на ОПЕК са ограничени от САЩ и шистовата индустрия. На фона на ограничения конвенционален добив, американските компании виждат възможност да превземат пазарен дял. Но САЩ все още са нетен вносител на петрол, а много участници в шистовата индустрия в страната изпитват сериозни финансови проблеми.

Това води и до четвъртата причина цената на петрола да върви нагоре през тази година - дори и производствените нива на шистовия добив в момента да са високи, разходите обаче тежат.

Местното производство в Азия също се свива. В Китай например търсенето на енергийни източници расте непрекъснато, но добивът се свива. Това означава, че страната ще търси нужните й суровини на пазара и ще продължи да влияе на движението на цената. В други азиатски икономики - сред които Индия и Индонезия, местният добив също намалява, а прогнозите са за значителен икономически растеж в региона, което също е фактор в подкрепа на поскъпването на суровината.

Днешните ниски цени правят петрола атрактивна възможност за индустрията, пише в заключение Business Insider. Пазарите все още не виждат бърза реакция на ограничения добив, затова и цената на петрола още не тръгва стръмно нагоре. Но вероятно нещата скоро ще се променят.

Движението на цената на петрола можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още