IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът е напът да отбележи най-големия си седмичен ръст от средата на май

Цените на суровината удариха 10-месечно дъно миналата седмица след нарастващо свръхзасищане

10:48 | 30.06.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фючърсите върху суровия петрол в петък са напът да отбележат най-големия си седмичен ръст от средата на май, слагайки край на пет поредни седмици на загуби, в резултат на спад в производството в САЩ, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол засега добавят 4,6% към стойността си тази седмица, а Брента – 4,2%. Това е най-големият ръст и на двата бенчмарка от седмицата до 19 май.

Американският суров петрол в момента се търгува с повишение от 33 цента, или 0,73%, до 45,26 долара за барел, а Брентът – с 34 цента, или 0,71%, до 47,97 долара за барел към 9:40 ч. българско време. 

Цените на суровината удариха 10-месечно дъно миналата седмица след нарастващо свръхзасищане, но данните, показали спад на добива в САЩ, подкрепиха пазарите тази седмица.

Производството в САЩ е намаляло със 100 хил. барела на ден до 9,3 млн. барела на ден миналата седмица, което е най-стръмният спад от юли 2016 г.

В същото време пазарът на петрол в Северно море най-накрая показва признаци за сила, предполагайки, че част от песимизма, свалил цените на фючърсите този месец и довел до рекордни залози срещу цените на суровината, може е бил неоправдан.

В четвъртък около 6 млн. барела Брент от Северно море бе натоварен на танкери, което е доста под 4-месечния връх от 9 млн. барела миналата седмица. Трейдърите казват, че явно рафинериите са започнали да поемат повече товар.

През последните седмици фондовете се отърваваха от дългите си спекулативни позиции, намалявайки залозите върху по-високи цени, а брокерски къщи, включително Goldman Sachs и Societe Generale, понижиха прогнозите си за 2017 г. за цените на петрола.

Според Societe Generale фючърсите върху американския суров петрол ще достигнат средно 47,50 долара за барел през третото тримесечие, което е под предишните очаквания за 55 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 0
Tutankhamon
преди 6 години
Което не се зарежда с петрол, а с ток, също отделя газове. Просто, го прави на друго място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 4
nobel
преди 6 години
...в резултат на спад в производството в САЩ ....-------------------------------------Ами да, така е за съжаление. Какво си мислехте господа - че резултатите от "шистовата революция" ще засегнат по един вълшебен и чудодеен начин само арабите, Русия и Венецуела, а вие ще си останете щастливи и незасегнати. Да бяхте дали същите пари, които дадохте за да си надупчите страната с кладенци за фракинг за разработка и производство на електрически коли. Нали сте големи еколози! Ако бяхте успели да наложите електромобилите на пазара резултатът щеше да е точно същият - намаляване на зависимостта ви от петрола. Но щеше да е много по-екологичен и разбираем за хората. С тази вредна технология и масовото и използване вие просто доказахте по един недвусмислен начин колко ви е грижа за природата. Та имахте наглостта да правите дори опити да я пробутате и на други. Нали уж бъдещето не било в изкопаемите горива и след 10 години светът щял да е много различен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още