IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява с наближаването на празниците

Инвеститорите касират печалби, силният долар също оказва натиск върху цените на суровината

09:56 | 23.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола записват спад в петък преди коледно-новогодишните празници. Част от ръстовете от предишната сесия бяха изтрити, тъй като трейдърите касират печалби, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,68% до 52,59 долара за барел към 9:45 часа българско време, а Брентът изтрива 0,49% от цената си до 54,78 долара за барел.

„Цените на петрола са ниски и заради по-силния долар“, посочва Джонатан Барат, главен инвестиционен директор в Ayers Alliance в Сидни. „Като цяло обаче фактът, че доларът и суровините поскъпват ни казва или че търсенето на суровини се е повишило, или че има нужда от повече предлагане“, допълва той. 

Доларовият индекс леко се понижи в петък, но все още е близо до 14-годишния връх от 103,65 пункта, достигнат тази седмица. Силният долар прави суровините, деноминирани в долари, по-скъпи за притежателите на други валути.

Петролът се търгува около най-високите си нива от средата на 2015 г., подкрепен от сделката на държавите от ОПЕК и производителките извън картела за понижаване на добива с 1,8 млн. барела дневно от 1 януари.

Джонатан Барат очаква WTI да се търгува около 60 долара за барел през първото тримесечие на 2017 г., а Брентът – около 62-63 долара за барел.

Понижението в добива ще съвпадне с първата продажба през януари на американски лек суров петрол от стратегическите петролни резерви на страната“, посочва нюйоркската консултантска компания Poten & Partners. „Ако всички планирани продажби се осъществят, американските стратегически резерви ще бъдат понижени с около 190 млн. барела между 2017 и 2025 г.“, допълват ескпертите. В момента те възлизат на около 695 млн. барела.

Въпреки че обемите са малки американските власти добавят петрол на пазара в същия момент, когато ОПЕК опитва да понижава предлагането“, пише още в коментара на Poten & Partners.

Талал Насър ал Атби, директор на Изпълнителното бюро на Организацията на арабските страни износителки на петрол, заяви в четвъртък, че предлагането и търсенето на глобалните пазари трябва да се балансира през първото или второто тримесечие. Мерките на Либия да увеличи добива на петрол, след като основните тръбопроводи в страната отново заработиха, може да бъдат засенчени от продължаващата политическа безизходица и риска от нови блокади.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още