IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява в очакване на официални данни за резервите в САЩ

В сряда Американският петролен институт обяви, че резервите в САЩ са се повишили миналата седмица с 2,7 млн. барела

11:02 | 13.10.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в четвъртък, след като ОПЕК обяви в месечния си доклад, че добивът в картела се е повишил до най-високото ниво от осем години насам, съобщава Ройтрес. Освен това в сряда Американският петролен институт обяви, че резервите в САЩ са се повишили през миналата седмица с 2,7 млн. до 470,9 млн. барела. Това е първият ръст в запасите след пет поредни седмици понижения.

Към 10:20 часа българско време американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,96% до 49,70 долара за барел, а цената на европейския бенчмарк Брент се понижава с 0,83% до 51,38 долара за барел.

Трейдърите коментират, че петролът е под натиск, след като ОПЕК отчете ръст в добива през септември, въпреки че в края на същия месец картелът постигна предварителна договорка за понижаване на продукцията. Страните от групата отчитат добив от 33,39 млн. Барела дневно, което е с 220 хил. барела повече в сравнение с август. 

„При липсата на големи новини, свързани с ОПЕК и Русия, които да дадат на петрола дневната доза адреналин, пазарите гледат нервно към данните на Администрацията за енергийна информация, които ще бъдат публикувани днес“, посочва Джефри Хейли, старши пазарен анализатор в инвестиционния посредник OANDA в Сингапур.

„Характерното за сезона по-слабо потребление на бензин, слабото търсене от Китай и завръщането на рафинериите след летния сезон за поддръжка вероятно ще доведат по повишение на глобалните резерви през четвъртото тримесечие“, казват анализаторите от BMI Research. Те все пак посочват, че не очакват запасите да се върнат до върховете от 2015 г.

Трейдърите посочват още, че силният долар, който беше на около 7-месечни върхове в четвъртък в очакване на по-високи лихви в САЩ през декември, също натежава на цената на петролните фючърси. По-силният долар прави петрола по-скъп за притежателите на други валути.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 4
lyusien
преди 7 години
До 2 Петков 3 милиарда барела суров петрол стоят на склад или в танкерите на котва Производството е по вече от потреблението което значи че запасите ще нарастват Призивите на Путин за намаляване на поризводството имат краткосрочен ефект и после всичко си идва на мястото Цените продължават да падат В Е И и природния газ е бъдещето и първо въглищата а след това и нефта ще бъдат губещи инвестиции След 10 години светът ще бъде съвсем различен от сега Повервай ми+
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
За 2-3% излишък не бих използвал думата претрупан.Дори и да е претрупан, това ще създава проблеми основно на възобновяемите източници. Никой нормален човек няма да иска да плаща повече за вятър и слънце, когато е претрупан със суров петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
lyusien
преди 7 години
Светът е претрупан със суров петрол Потреблението постоянно намалява порати техническата революция и повишената енергиина ефективност в целия свят Не малка роля играе и глобалното затопляне Трейдарите не вярват много на високомерните изказвания на Путин за намаляване на производството и износа на страните производителки а вярва на данните които неизменно вещаят ниски цени на петрола Така че подгответе се за цени на суровия петрол от 43 до 47 долара за барел За дълго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още