IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК отчита ръст на добива до най-високото ниво от 2008 г. насам

Картелът повишава прогнозата си за предлагането извън групата през 2017 г.

14:56 | 12.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) отчете повишение на добива до многогодишен връх през септември и повиши прогнозата си за предлагането извън картела през 2017 г., съобщи Ройтерс. Това подсказва, че следващата година вероятно ще има по-голямо свръхпредлагане въпреки предварителната договорка от края на септември за намаляване на добива.

През септември страните от ОПЕК отчитат добив от 33,39 млн. барела дневно, което е с 220 хил. повече в сравнение с предходния месец, сочат данните в месечния доклад на картела, публикуван в сряда. 

Добивът през септември е най-високият поне от 2008 г., твърди Ройтерс, позовавайки се на преглед на последните няколко месечни доклада на групата.

Според групата през 2017 г. предлагането извън ОПЕК ще нарасне с 240 хил. Барела дневно, което надвишава предишната прогноза с 40 хил. Барела дневно. В доклада се посочва, че се очаква по-голяма продукция от Русия.

Ройтерс припомня, че на срещата си в края на септември в Алжир страните от ОПЕК се споразумяха да понижат добива до между 32,5 и 33 млн. барела дневно.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още