IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпна с над 1% след положителните данни за икономиката на САЩ

Пазарът продължава да е в очакване на ключовата за бъдещето на "черното злато" среща на ОПЕК по-късно през седмицата

17:06 | 25.11.14 г.
Петролът поскъпна с над 1% след положителните данни за икономиката на САЩ

Цените на петрола се покачват в началото на сесията на Wall Street във вторник след неочакваните положителни данни за икономиката на САЩ. Пазарът продължава да е в очакване и на ключовата среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), насрочена за 27 ноември.

Фючърсите върху лекия суров петрол WTI с доставка през януари поскъпват с 1,02 на сто до 76,55 долара за барел, след поредното отстъпване под границата от 75 долара по-рано през седмицата.

Същевременно цената на търгувания на Стария континент сорт брент с доставка също през януари отчита растеж от 0,83 на сто до 80,35 долара.

Икономиката на САЩ се ускори повече от очакваното през третото тримесечие, след като потребителите изхарчиха повече средства за стоки според последните данни на Министерството на търговията.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се повиши с годишен темп от 3,9% през трите месеца до края на септември, надхвърляйки очаквания за забавяне до 3,3%. Първоначалната оценка показа ръст от 3,5%, след като в предходното тримесечие икономиката нарасна с 4,6%.

По този начин след рязкото забавяне през първото тримесечие вследствие на необичайно студеното време икономиката на САЩ постигна най-доброто си полугодие от 2003 г. насам. Едно от проявленията може да се открие в решението на Федералния резерв на САЩ да сложи през миналия месец край на програмата си за количествени улеснения.

Междувременно руският петролен магнат Игор Сечин пристигна във Виена, за да се срещне с представители на ОПЕК преди дългоочакваната конференция в четвъртък. Визитата му подсказва потвърждение на слуховете, че Русия планира разговори с ОПЕК за възможно свиване на общото производство на петролния картел.

Русия, която не е част от ОПЕК, вече заяви, че ще намали годишния обем на производството си с до 15 млн. тона.

Иран също направи подобна заявка, като посочи, че ще намали производството на петрол с 1 млн. барела на ден, за да тласне нагоре цените. Според експертите само това би изпратило цената отново над 80 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още