IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва леко в началото на седмицата*

Инвеститорите се връщат на пазара, примамени от ниската цена, докато други затварят позиции

12:28 | 20.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът поскъпва леко в началото на седмицата*

Цените на фючърсите върху петрола се движат нагоре. Инвеститорите се връщат на пазара, примамени от ниската цена, докато други затварят позиции, отбелязва Investing.com.

Към 12:20 часа българско време контрактите върху петрола сорт брент с доставка през декември поскъпват минимално с 0,05% до 86,21 долара за барел, след като на старта на търговия в Лондон цената им отчете ръст от 0,19% до 86,32 долара.

Фючърсите върху лекия суров петрол с доставка през декември поскъпват с 0,31% до 82,32 долара за барел.

На 16 октомври цената на сорта брент се озова на 4-годишно дъно от 82,93 долара заради опасенията относно развитието на световната икономика и търсенето на суровината, което е ниско на фона на предлагането. Освен това брентът е изгубил близо 26% от стойността си от юни насам, когато цената му бе достигнала 116 долара за барел.

От своя страна на 16 октомври фючърсите върху лекия суров петрол поевтиняха до 79,78 долара – цена, невиждана от юни 2012 г. Американският лек суров петрол (WTI) е изтрил близо 23% от стойността си от върха от 107,50 долара, отчетен през юни 2014 г.

Индикациите, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) няма да намали производството, за да осигури подкрепа на петролните пазари, продължават да оказват натиск върху цените.

Миналата седмица Кувейт свали официалните продажни цени за купувачите в Азия в опит да запази пазарния си дял, след като подобни стъпки предприеха и други държави членки на ОПЕК, измежду които Саудитска Арабия, Ирак и Иран.

Енергийните министри на 12-те страни членки на Организацията ще се срещнат във Виена на 27 ноември, за да дискутират целта за производството на 30 млн. барела дневно в началото на 2015 г.

Глобалните доставки далеч превишават търсенето в последните месеци. През септември производството на петрол от ОПЕК скочи до 2-годишен връх от 31 млн. барела дневно заради увеличения добив в Либия и Ирак.

Анализаторите са на мнение, че само намаляване на производството от страна на петролния картел ще спре спада в цените на черното злато. Експертите очакват и данните за икономиката на Китай, които ще бъдат публикувани през седмицата. Според някои ако китайският растеж се срине, последиците за света биха могли да се окажат много по-лоши, отколкото от една американска рецесия.

* Информацията за цените на фючърсите е актуална към 12:20 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още