IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът пропадна под 75 долара за барел

Натиск върху търсенето оказаха последните сигнали от ОПЕК, която не планира свиване на производствените си цели

18:39 | 18.11.14 г. 22
Автор - снимка
Създател
Петролът пропадна под 75 долара за барел

Възстановяването на цените на суровия петрол се изпари в ранната търговията отвъд Океана във вторник, като стойността на енергийната суровина спадна под ключовата граница от 75 долара за барел.

Фючърсите върху West Texas Intermediate поевтиняват с 1,18 на сто до 74,77 долара за барел, след като по-рано през европейската търговия изкачиха сесиен връх от 76,4 долара на фона на надеждите, че японското правителство ще предприеме ход, за да подкрепи икономиката на страната.

Спадът също така дойде, след като пазарните участници засилиха опасенията си за възможността насрочената за следващата седмица среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да не доведе до изменения в добива. Подобно развитие би тласнало още надолу цените на фона на засиленото свръх предлагане и бавното глобално икономическо възстановяване.

Цената на търгуваната в САЩ енергийна суровина навлезе в своята осма поредна седмица на загуби. В края на септември един барел се търгуваше за малко над 90 долара.

Междувременно търгуваният в Европа сорт брент продължава да следва тренда на американския си конкурент със спад от 0,84% до 78,65 долара за барел.

Малко по-рано новината, че правителството на Япония, водено от Шиндзо Абе, ще забави покачването на данъка върху продажбите поне до края на 2016 г. даде тласък на пазара на енергийни суровина.

Въпреки това опасенията, че страните от ОПЕК няма да бъдат в състояние да се споразумеят за намаляване на производствените цели по време на срещата си във Виена на 27 ноември се промъкнаха обратно в съзнанието на инвеститорите. Последните коментари от Организацията показаха, че част от 12-те страни, най-вече Саудитска Арабия, продължават да се противопоставят на намаляването на производствените цели. Венецуела обаче би подкрепила подобен ход.

Пазарът също така е и в очакване на седмичната актуализация на запасите в САЩ в сряда. В предходната седмица наличната продукция бе в размер общо на 378,5 млн. барела спрямо средните 374 млн. през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Danny666 повърхностен както обикновено.Говорили сме го не един път. Не просто петролните компании са някакъв проблем. Всички игрички с петрола и неговите големи покачвания или спадания са защото една голяма група хора иска да сложи ръка върху 80-90% от всички известни налични запаси независимо на коя територия са. Нещо като най-голямото картелно споразумение в индустриалната история а самите петролни компании са само едни изпълнители и нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 9 години
Както писах новите цени на петрола ми носят като икономия 1500 лв. месечно . На годишна база са 18000 . Та за мен не е все едно дали тези пари ще са в банковата сметка на фирмата или в джоба на *** . Пък нека Обонго да е кофти пич :) аз съм му фен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 3
Danny666
преди 9 години
Айдеее следващият *** ! Ало бгмена що не дадеш некви ЛИНКОВЕ да прочетеме и ние малко от тази ФАНТАСТИКА ха ха хаАман от теории за лошите петролни компании !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Защо цената на горивото при нас не е под 2 лв вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Точно така е.Споделял съм тук за публични изявления на експерти от нефтодобивните компании, че всяко нефтено находище след изчерпването му се възстановява от естествения кръговрат в природата. Даваха примери със средни по големина и вече изчерпани нефтени находища в Мексиканския залив, които се възстановяват на 80-90% за период от около 40 години. Така че не е правилно да се говори за изчерпване в класическия смисъл а за обуздаване на количествата консумация с оглед нарастващия брой активно движещо се и все повече консумиращо население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 2
Xman1
преди 9 години
Само не се споменава в статията, че САЩ продължават да увеличават производството и скоро ще падат нови рекорди. Време беше за спад на цените, нефта се вдигаше твърде дълго време, посоката не може да е само нагоре... точно когато вече всички бяха сигурни, че 200 долара са достижими до 2020-а, тренда се обърна. Няма нищо чудно в това... просто хората правят винаги една и съща грешка, мислят си че всеки тренд е безкраен, а това не е така... всичко е временно. Години наред се прорукува, че нефта ще свърши "до 20 години"... време е за обръщане и на този тренд. Сега сигурно ще следва 40 - 50 години обратен тренд... на увеличено производство и увеличени запаси... и точно когато всички си мислят, че имаме безкрайни количества нефт... ще се установи, че няма повече и... така колелото на историята ще се върти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
ем после на пингвина цел живот ше му се кланят там у мавзолея, а на баракудата и кучетата няма да минават от там ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 8
Danny666
преди 9 години
Ало Руски комплексар човека ти се смее бе мили ! Дааа вожда ви ц мавзолей а вие и децата ви му ядете марулите ха ха ха ЕГАТИ и тъпите животни са това *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
Какво значение има...... къде ще е погребан !!!? Сигурното е , че той вече се записа в историята за разлика от множеството мишки които просто ще са съществували по негово време. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
еваларка, ама аз не моа така около мене само бетон освен на терасата да измислим нещо, да вкарам некое прасе или кокошки нещо да засадим :)) тя нафтата не че не искам да е евтина ама таков е живота, ако зависеше от мене ше я пусна нафтата 2 кила за левче :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още