IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към най-резкия си двудневен спад от февруари 2016 г.

В четвъртък и двата бенчмаркови сорта докоснаха петмесечно дъно

10:02 | 05.05.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават с близо 2% в петък, след като в предишната сесия докоснаха петмесечно дъно, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 1,76% до 44,72 долара за барел, а европейският бенчамрк Брент записва спад в размер на 1,53% до 47,64 долара за барел към 9:50 часа българско време.

И двата бенчмаркови сорта се насочват към най-резкия си двудневен спад от февруари 2016 г.

„Засега стратегията на ОПЕК да понижава резервите не работи. За нас е очевидно, че ОПЕК ще трябва да запази пониженията в добивите и през следващите шест месеца, за да има шанс за успех“, посочва Нийл Бевъридж, старши анализатор за петролните и газови пазари в AB Bernstein в Хонконг.

Според анализатори резките спадове на цените вероятно ще накарат членките на ОПЕК да се договорят за удължаване на споразумението и след края на юни. Картелът заседава на 25 май. Едва ли обаче ще има по-дълбоки съкращения, посочва Ройтерс.

От началото на годината и Брентът, и WTI поевтиняват с около 17%.

Трейдърите се опасяват и от нарастващите добиви в САЩ. Продукцията там се повишава с над 10% от средата на 2016 г. до 9,3 млн. барела дневно. Това не е далеч от нивата в Русия или Саудитска Арабия, които са най-големите производители на петрол в света.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
6
rate up comment 3 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Тука не е сайт за нормални хора, пудели, мудели и прочее пролетарски фолклор. Бегай да пишеш за пудели на Путин и нармални хора в хоремага на днес бг. А при ненормалните хора като капиталистите едни печелят, други губят от цените на нефта - според зависи, както всичко нормално в природата. Обаче със сигурност държавите и техните правителства, от които вие нормалните чекате да ви дундуркат, губят от ниските цени на горивата. Ти естествено немаш толкова мозък да разбереш защо... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Ти нали се сещаш, че на пазарът на нефт такова нещо като конкуренция не съществува или поне не в икономическия смисъл на думата. При положение, че ОПЕК притежават около 80% от доказаните количества на нефт, конкуренцията просто е невъзможна. Затова в Персийския залив, Каспийския басейн и Южно-китайско море се бомбят всяка година. Това ако е пазарна конкуренция добре, че не участваме в нея, че и месец няма да устискаме с нашите 4-ри самолета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
Оня дето помни
преди 7 години
Негодници? Ти да не си пуделът на Путин, или някоя мазна арабела?Нормалните хора нямат полза от картели, каквото е ОПЕК, а от конкуренция и по-ниски цени на горивата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Защо негодници? Всеки се бори колкото може за някой долар отгоре. Това, че помпят повече е добре дошло в краткосочен план. Ще видим в по-дългосрочен какво ще се случи. Наближава и лятото, когато всеки се качва на колата и почва да ходи по почивки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 12
Императорът
преди 7 години
Те котировките в сайта - и на суровините и на чуждите пазари са ги зарязали тотално от няколко дни.А проблемът не е в ОПЕК, а в американските негодници, които помпат колкото се може повече слуз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 7 години
"Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 1,76% до 44,72 "В сайта ви е 48$, явно нещо куца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още