IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се оттласва от тримесечното дъно

Американският лек суров петрол WTI и Брентът се насочват към седмичен спад от съответно 7% и 6%

10:34 | 10.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават леко в петък и се оттласват от тримесечното дъно, достигнато по време на предишната сесия, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,28% 49,42 долара за барел към 10:20 часа българско време. В четвъртък този сорт петрол поевтиня под 50 долара за барел, което се случи за пръв път от средата на декември.

Европейският бенчмарк Брент добавя 0,25% към цената си до 52,32 долара за барел, а предишната сесия суровината се срина с 5%, което беше най-резкият еднодневен спад от една година.

WTI e напът да отчете 7% седмично понижение, което би било най-големият спад от началото на ноември. При Брента очакваното седмично понижение е 6%, също най-голямото от ноември.

Пазарните нагласи се влошиха, след като периодът с по-високи цени насърчи американските шистови компании да ускорят сондажите. Освен това резервите в САЩ продължиха да се трупат. 

„Рязкото понижение на цените през последните два дни на фона на нарастващи запаси в САЩ показва, че пазарът остава загрижен за баланса между търсенето и предлагането“, коментират от NAB Group Economics.

Официални данни от сряда показаха, че резервите в САЩ са се повишили миналата седмица с 8,2 млн. барала до 528,4 млн. барела. Освен това сондажите се увеличават – редица производители планират разширяване на добива на суров петрол в Северна Дакота, Оклахома и други райони с находища с шистов петрол, посочва Ройтерс. Продукцията скача и в най-голямото петролно находище в САЩ – Permian, което се простира в Тексас и Ню Мексико.

Това подкопава добрите нагласи, които бяха насърчени от договорката в ОПЕК и други големи производителки за понижаване на добива през първото полугодие на тази година с цел овладяване на свръхпредлагането.

„Ако данните продължат да потвърждават, че сделката на ОПЕК и Русия се спазва, очакваме поетапна тенденция за покачване на цените тази година, макар че, ако резервите останат високи, не може да се очаква рали“, прогнозират анализаторите от NAB.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още