IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се задържа над 50 долара за барел

Пазарните участници очакват данните за резервите в САЩ

09:58 | 18.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола удържат ръстовете по време на азиатската търговия във вторник, а инвеститорите очакват по-късно днес данни за резервите в САЩ от Американския петролен институт, съобщава Ройтерс. В сряда излизат официалните данни на Администрацията за енергийна информация. Освен това фокусът е насочен и към доклада за ръста на БВП в Китай, който ще излезе в сряда сутринта българско време.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се повишават с 0,58% до 50,23 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поскъпва с 0,60% до 51,83 долара за барел към 9:30 часа българско време. 

През нощта в понеделник срещу вторник цените на петрола се повишиха и успяха да се задържат над 50 долара за барел, като пазарните участници продължават да следят изказванията на представители от ОПЕК. В края на септември картелът постигна крехка предварителна договорка за понижение на добива до 32,5 – 33 млн. барела дневно. Редица анализатори обаче остават скептични, тъй като липсват детайли за това как този план ще бъде приложен на практика. Очаква се на срещата във Виена в края на ноември договорката да бъде финализирана.

Друг фактор, който оказа натиск в низходяща посока над цените на петрола, беше доларът, който поскъпна след данните от миналата седмица за продажбите на дребно в САЩ през септември. Те записаха 0,6% ръст, което беше в унисон с очакванията. Освен това производствените цени нараснаха с 0,3% през септември на фона на прогнози за 0,2 на сто.

По-силният долар обикновено понижава цените на петрола, тъй като прави суровините, деноминирани в долари, по-скъпи за притежателите на други валути.

Като цяло добрите макроикономически данни увеличават шансовете за повишение на лихвените проценти от страна на Федералния резерв в края на годината, посочва Ройтерс.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още