IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът записа най-голямото си седмично поскъпване тази година

Цените и на двата основни сорта са напът да запишат шеста поредна сесия ръстове

10:18 | 31.07.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават до двумесечен връх в понеделник, подпомогнати от затягащите се условия на американския пазари и от заплахата за санкции срещу Венецуела, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,52% до 49,97 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент добавя 0,54% към цената си до 52,50 долара за барел към 10:00 часа българско време.

Цените и на двата сорта са напът да запишат шеста поредна сесия ръстове.

През миналата седмица петролът записа най-голямото си седмично поскъпване тази година - WTI поскъпна с 3,94 долара (около 8,5%), а Брентът – с 4,46 долара (9,3%).

От последната среща на водещи производители в Санкт Петербург петролът поскъпна с около 10%. Тогава – в началото на миналата седмица – се обсъждаха евентуални допълнителни мерки за стимулиране на балансирането на петролния пазар. Освен това Нигерия обеща да ограничи износа, а Саудитска Арабия – да намали още добива.

САЩ обмислят да наложат санкции над ключовия за Венецуела петролен сектор в отговор на избраната в неделя т.нар. конституционна институция. Според Вашингтон вотът не е легитимен.

Според трейдърите обаче най-голяма подкрепа на цените оказва затягащият се пазар в САЩ.

През юли нефтените платформи се увеличиха с едва 10, което е най-малкият брой от май 2016 г.

Имаше и други данни, които показаха четвърта поредна седмица спад в резервите в САЩ, което може да се приеме като възможно забавяне в шистовия добив.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 6 години
О-о-о, минуси? Несъгласен или имаш нещо по-добро?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 6 години
Шистовият добив, без MDP-базирана технология, е напът да увехне години, преди да е изпомпал наличното. Така шли иначе, дупките им са криви/вшновни/ и, в съчетание с пруразхода на средства както за дупчене, така и за оборудване на криви сондажи, са обречени да помпят основно на минимум илифсъвсем без печалби. Трънали са и, лека-полека, ще дойдат на моя. Въпросът е, дали дотогава няма да ми е писнало да се занимавам и даобяснявамнакретени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още