IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът започва седмицата на зелена територия

Вниманието на инвеститорите се насочва към предстоящата неформална среща на ОПЕК в Алжир

10:04 | 19.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фючърсите върху петрола се понижиха рязко в петък и цената на американския лек суров петрол докосна петседмично дъно, съобщи Investing.com. Повод за опасенията на инвеститорите станаха възстановяването на сондажите в САЩ и повишеният износ от ОПЕК.

В петък на борсата Nymex в Ню Йорк американският лек суров петрол WTI с доставка октомври се понижи до 42,74 долара за барел, най-ниското ниво от 11 август. Сортът приключи сесията на ниво 43,03 долара за барел, като дневното понижение възлезе на 88 цента (2%).

За седмицата фючърсите върху WTI се понижиха с 2,54 долара (6,2%), което е трето седмично понижение през последните четири седмици.

Пазарните участници продължават да се фокусират върху перспективите пред добива в САЩ. В петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви, че броят на нефтените платформи в САЩ се е повишил с 2 до 416, което е 11-то повишение през последните 12 седмици. 

В сряда пък американската Администрация за енергийна информация съобщи, че резервите от дестилирани продукти, включително дизел, са нараснали с 4,6 млн. барела през седмицата, приключила на 9 септември. Стойността е над очакванията за повишение от 1,5 млн. барела и е най-резкият скок от януари насам. Освен това така запасите от дестилирани продукти достигат шестгодишен връх за сезона.

На борсата ICE в Лондон фючърсите върху европейския бенчмарк Брент с доставка ноември се понижиха с 82 цента (1,76%) в петък и изпратиха седмицата на ниво 45,77 долара за барел. По-рано през сесията Брентът докосна цена от 45,48 долара за барел, което беше най-ниското ниво от 2 септември.

При този сорт седмичното понижение възлезе на 2,04 долара (4,67%) на фона на опасенията за ръст в доставките от Либия и Нигерия. Освен това Иран заяви, че през август е повишил износа до над 2 млн. барела дневно, постепенно доближавайки се до нивата отпреди международните санкции.

Към 9:50 часа българско време в понеделник WTI се търгува с 1,74% ръст до 44,38 долара за барел, а Брентът поскъпва с 1,66% до 46,53 долара за барел.

Вниманието на инвеститорите сега се насочва към предстоящата неформална среща на ОПЕК в Алжир на 26-28 септември, когато ще се обсъжда евентуално замразяване на доставките.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още