IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подновените надежди за по-нисък добив насърчават цените на петрола

Пазарът беше подкрепен и от твърденията, че Харолд Хам, изпълнителен директор на Continental Resources, може да стане министър на енергетиката на САЩ

11:13 | 15.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишиха с около 2% във вторник и се оттласнаха от дъното, на което бяха ден по-рано, съобщи Ройтерс. Подемът беше насърчен от очакванията за по-нисък добив от шистови находища и от подновения оптимизъм, че ОПЕК ще постигне споразумение за понижения в продукцията.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 2,35% до 44,34 долара за барел към 11:00 часа българско време, а цената на европейския бенчмарк Брент се повишава с 1,87% до 45,26 долара за барел.

„Новините, че Катар, Алжир и Венецуела повеждат инициативата за споразумение в ОПЕК е музика за ушите на трейдърите и насърчават цените на петрола“, коментират анализаторите от IG Group.

“Най-вече за ключовите производители – Иран и Ирак – се говори, че обмислят предложенията и това възражда надеждите за сделка на предстоящата среща на ОПЕК”, посочват още експертите.

Официалната среща на ОПЕК е насрочена за 30 ноември във Виена. 

Пазарът на петрол беше подкрепен и от твърденията, че Харолд Хам, главен изпълнителен директор на петролния производител Continental Resources, може да стане министър на енергетиката, когато администрацията на Доналд Тръмп поеме властта в САЩ.

Ако действително бъде номиниран, Хам би бил първият енергиен министър, привлечен директно от индустрията – ход, който би разгневил природозащитниците, но би оправдал очакванията за повече сондажи, каквото беше намерението в платформата на Тръмп.

Междувременно Ирак обяви, че ще понижи износа на суровия петрол сорт „Басра“ от южните си пристанища до 3,16 млн. барела дневно през декември. През ноември нивото е 3,24 млн. барела. Нивото през декември би било най-ниското от четири месеца.

От друга страна, повишението на добива в Либия може да ограничи подобрените нагласи на петролния пазар.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още