IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпващият петрол охлажда ентусиазма на Китай и Индия да трупат резерви

Тези усилия за трупане на резерви бяха много важни, макар и трудни за измерване, източници на търсене по време на срива на петролния пазар

17:47 | 23.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещите световни производители на петрол разчитат на понижения в добива, за да се повишат цените, но по-бавното трупане на резерви в Китай и Индия може да се окаже пречка пред този план, пише MarketWatch.

Години наред правителствата на нововъзникващи потребители на петрол като Китай и Индия трупаха петролни резерви в опит да създадат буфери като тези в САЩ и други развити държави.

Тези усилия за трупане на резерви бяха много важни – макар и трудни за измерване – източници на търсене по време на срива на петролния пазар, започнал през 2014 г.  Редица анализатори казват, че най-вече Китай се е възползвал от ниските цени на петрола, за да трупа запаси. Индия също е ускорила покупките, а други азиатски държави сигнализираха, че имат планове също да изградят такива буфери.

Но се появяват заплахи към тази охота за закупуване на петрол. Темпът на ръст в стратегическите резерви на Китай и Индия изглежда се забавя, тъй като те вече нямат място, казват анализатори. Нарастващите цени на петрола може още повече да охладят този ентусиазъм.

„Китай проявяваше много, много стратегия при покупките на суров петрол“, казва Кристофър Хейнс, анализатор в BMI Reserch.

Международната агенция по енергетиката (МАЕ) изисква от своите членки да държат количества петрол, равни на 90-дневния нетен внос. Американските стратегически петролни резерви са най-големите в света – 695 млн. барела или около 149 дни внос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Grigorio
преди 7 години
Добре е да не се инвестират пари сега във фирмите за петрол. Вероятно ще има загуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още