IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е похарчила за злато най-много от 1998 г. насам

Златните резерви на страната са нараснали до 1 150 метрични тона

16:47 | 29.10.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия е похарчила за злато най-много от 1998 г. насам

Русия e похарчила най-много средства за увеличение на златните си резерви от 1998 г. насам, когато страната изпадна в дефолт по задълженията ѝ в местен дълг. По този начин общият обем резерви от жълтия метал на федерацията достигна най-високото си равнище в последните най-малко две десетилетия, предава Bloomberg.

В първите девет месец на 2014 г. страната е разширила запасите си с 37,2 метрични тона до общо 1 149,8 тона според данни на Международния валутен фонд. Ръстът се оценява на около 1,5 млрд. долара – най-голямата сума от ноември 1998 г. и повече от похарченото от Швейцария и Китай, които са другите две водещи страни в класацията.

Отслабването на рублата на фона на валутните интервенции продължава да подклажда спекулациите, че Руската централна банка ще ускори преминаването към свободен курс на паричното си средство. Кремъл бе принуден да похарчи голяма част от валутните си резерви поради санкциите от Запада и спадащите цени на петрола.

"От гледна точка на властта, която е загрижена за аспектите на геополитическия риск, има логика за склонността към физическо злато", заяви Брайън Люси, професор по финанси в Trinity College в Дъблин и бивш икономист на Централната банка на Ирландия. По думите му интересът на Русия към жълтия метал ще се засилва още повече, ако цената продължи да спада.

Централната банка на Русия поxарчи 65 млрд. долара през тази година, за да се забави поевтиняването на рублата вследствие на кризата около Украйна, която влоши отношенията на Москва със Запада. Считано към 17 октомври, валутните резерви на най-големия износител на енергия в света достигат близо 460 млрд. долара.

Русия е добила 248,8 тона злато през миналата година, нареждайки се на трето място сред световните производители след Китай и Австралия според GFMS – изследователското звено на Thomson Reuters Corp.

Жълтият метал представлява около 10 на сто от общите резерви на страната според компанията. За сравнение в САЩ и Германия равнищата са около 70 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
nesduhan_trader
преди 9 години
Логично е да допуснем , че златото ще получи подкрепа от тия, които го притежават, не от ония, които тепърва се опитват да го придобият на възможно най-ниската цена. Първият "заподозрян" е Швейцария, но има още - Германия, Франция, САЩ... Няма как да не забележим, че най-богатите притежават колосални количества от метала, спрямо по-бедната част от света. Иначе казано - докато големите не започнат да разпродават "излишно" злато, трудно ще приемем твърденията за края на метала, като основа на всеки резерв. А и ако нивото от 1200 $/унц се окаже непробиваемо дъно за пореден път, то дългосрочния тренд ще си остане възходящ по теория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Димитър Вучев
преди 9 години
Здравейте,този път забележката е уместна. Грешката в случая е на Bloomberg, от които сме се подвели и ние. Коригирано е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
Защо ли си мисля че руските резерви са над 460 млрд долара като гледам сайта на централната им банкаИли по ***-аджийските сметки е нещо друго - само 68 млрд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 11
Императорът
преди 9 години
Аферим, евала, браво: златото винаги е сила и мощ, ЗЛАТОТО: не зелените хартийки, които американо-евреините си печатат, за да заробват с тях светът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още