IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След четири поредни седмици поскъпване петролът се търгува на червена територия

Нагласите на пазара са подкрепени от надеждите, че сделката за понижение на добива ще се спазва

09:58 | 09.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишиха леко в петък и така записаха четвърто поредно седмично повишение, съобщава Investing.com.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI с доставка февруари поскъпнаха с 23 цента (0,4%) до 53,99 долара за барел. Във вторник миналата седмица цената на този сорт петрол достигна 18-месечен връх при 55,24 долара за барел.

За седмицата поскъпването на WTI беше в размер на 97 цента (1,8%).

В Лондон фючърсите върху европейския бенчмарков сорт Брент с доставка март поскъпнаха в петък с 21 цента (близо 0,4%) до 56,82 долара за барел. Във вторник Брентът поскъпна до 58,37 долара за барел – стойност, невиждана от юли 2015 г.

За седмицата фючърсите върху Брента поскъпнаха с 28 цента (0,5%). 

Седмичното поскъпване по всяка вероятност се дължи на сигналите от страна на големи петролни производителки като Саудитска Арабия и Кувейт, че ще се придържат към споразумението за понижаване на добива.

Към 9:40 часа българско време в понеделник цените са на червена територия, като WTI поевтинява с 0,46% до 53,74 долара за барел, а Брентът записва спад в цената си в размер на 0,40% до 56,87 долара за барел.

Сделката започна да се прилага официално от 1 януари, като страните от и извън ОПЕК се договориха да понижат добива с близо 1,8 млн. барела дневно. Ако това обещание се спазва, глобалното предлагане ще бъде понижено с около 2%.

И все пак някои трейдъри остават скептични. Освен това има опасения за повишенията в добива в Либия и Нигерия, на които беше позволено да увеличат продукцията.

В края на миналата седмица компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes съобщи, че нефтените платформи в САЩ са се увеличили с 4 до 529. Това е десето поредно седмично повишение до ниво, невиждано от близо година.

Някои анализатори предупреждават, че сегашният подем на петролния пазар може да се окаже контрапродуктивно, тъй като кара шистовите производители в САЩ да добиват повече и да увеличават още повече свръхпредлагането.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още