IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела очаква добивът на петрол през 2017 г. да остане на 23-годишно дъно

Три години рецесия и високи цени доведоха до бедствено положение за голяма част от населението

10:10 | 13.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Венецуелската държавна енергийна компания PDVSA очаква добивът на петрол в страната през 2017 г. да остане на 23-годишно дъно, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на вътрешен документ, с който разполага.

PDVSA, която генерира почти всички приходи от износ и е финансовият двигател на социалистическото правителство, изчислява, че продукцията се е свила с 10% през 2016 г. заради кризата в икономиката и ниските цени на петрола.

Слабото финансово състояние на компанията причинява проблеми в оперативната работа и така още повече се задълбочава сривът в икономиката на южноамериканската държава. Три години рецесия и високи цени доведоха до бедствено положение за голяма част от населението и погромите над супермаркетите във Венецуела се превърнаха в нещо съвсем обичайно. Според редица икономисти БВП през 2016 г. се е свил с над 10%. 

През 2017 г. PDVSA очаква добив на ниво 2,501 млн. барела дневно, което е повишение с едва 5 хил. барела спрямо първите 11 месеца на 2016 г. Това показват данните в 9-годишния стратегически план, представен през декември.

Това съвпада с нивата на добив през 1993 г. Затрудненията да се плаща на снабдителите накараха редица компании да спрат работа, а доставчиците на петрол да отложат или спрат доставките.

Агенция Ройтерс твърди, че разполага с документ от 261 страници, който дава рядка възможност да се разбере повече за работата на държавната компания, тъй като тя рядко публикува подробни бизнес планове. Документът показва, че PDVSA очаква недостиг на вносни разредители, необходими за смесване с изключително тежкия суров петрол.

Износът за Китай, който предоставяше на Венецуела над 50 млрд. долара по десетилетна програма за кредити срещу петрол, се очаква да се увеличи с 55% през 2017 г. и да достигне 550 хил. барела дневно.

Доставките до Индия обаче ще се понижат с 15,5% до 360 хил. барела дневно.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,13% до 52,94 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент изтрива 0,18% от цената си до 55,91 долара за барел към 9:50 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още