IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото достигна едномесечен връх в петък

Политическата несигурност която доведе до ориентирането на инвеститорите към метала убежище

10:46 | 29.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Златото достигна най-високото ниво от почти 4 седмици насам в петък като отговор на политическата несигурност, която доведе до ориентирането на инвеститорите към метала убежище. „Напоследък имаше много политически шум, който дойде от Тръмп и американската администрация и също така има известен елемент на несигурност при пазарите като цяло, което е в подкрепа на златото“,коментира анализаторът Карстън Менке от Julius Baer. Лидерите на най-богатите нации в света срещнаха трудности при разговорите си с Доналд Тръмп на срещата в Сицилия, след като американският президент разкритикува съюзниците от НАТО, че те не са инвестирали повече средства върху защита и обвини Германия в „много лоши“ търговски политики. Припомняме, че златото се използва като алтернативна инвестиция по време на политическа и финансова несигурност. Благородният метал се покачи с 1.02% до 1268.21 долара за тройунция, а щатските фючърси отчетоха ръст от 11.70 долара, приключвайки търговията на 1268.10 долара за тройунция. Менке очаква златото да продължи да се търгува в рейндж, като за таргет поставя 1 200 долара за тройунция през следващите 3 месеца. Сред ценните метали среброто се търгуваше с ръст от 1.11% до 17.31 долара за 1 тройунция и записа ръст от 3.3% на седмична база, което е най-големият седмичен ръст от януари насам.

Доларът достигна 1-седмичен връх в края на търговската седмица, след като бяха обявени по-добри от очакваните данни за брутния вътрешен продукт на страната. От друга страна, британската лира поевтиня, тъй като предварителни преброявания показаха понижение в преднината на консерваторите преди предсрочните избори през юни. Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, отчете ръст от 0.19% до 97.43 пункта, след като по-рано достигна връх от 97.512. Брутният вътрешен продукт на САЩ се е увеличил с 1.2% годишна база, след 0.7%, които бяха отчетени миналия месец. Сирийн Харажли, форекс стратег в Mizuho, коментира, че тези данни потвърждават или поне облекчават от части идеята, че слабостта в икономическото представяне на САЩ е по-скоро временна. Припомняме, че по-рано тази седмица американският долар поевтиня, след като стенограмата от последната среща на Фед показа, че членовете на комисията са съгласни да забавят повишението на лихвените равнища, докато не стане ясно, че забавянето в икономиката е временно. Доларът поевтиня с 0.52% спрямо йената до 111.24 йени за долар, а единната валута достигна едноседмично дъно спрямо долара от 1.1161 долара за евро. Британската лира от своя страна изгуби около 1% от стойността си спрямо долара, търгувайки се на ниво около 1.2791 долара за британска лира.

Петролът записа ръст от 1.8% до 49.80 долара за барел в петък, компенсирайки част от загубите, реализирани поради разочарованието от срещата на ОПЕК, в която се реши да не се увеличат размерите на ограниченията на петролен добив. Фючърсите на сорта петрол Brent записаха ръст от 68 цента или 1.3% до 52.14 долара за барел. Някои от анализаторите свързаха резкия спад в цената на петрола в четвъртък с различия в нагласата на трейдърите и ОПЕК. Ханс ван Клийф, икономист от ABN Amro, коментира, че проблемът е в това, че инвеститорите гледат върху краткосрочното влияние на новините, докато ОПЕК се фокусира върху достигана на стабилност през следващите 6-9 месеца и затова този спад е бил малко преувеличен.

Американските пазари затвориха със смесени резултати в петък преди дългия уикенд в САЩ. Арън Джет, вицепрезидент на Bel Air Investment Advisors, коментира, че пазарът най-вероятно си поема малко въздух, за да може да осмисли всичко случващо се, но той не смята, че пазарът ще направи значително движение надолу, просто защото фундаментите не го подкрепят. Най-големият американски индекс Dow Jones Industrial Average приключи търговската сесия с малки загуби на 21 080.28 пункта, приключвайки шестдневната си серия от печалби, като най-голям принос за това имаше компанията Home Depot. Технологичният Nasdaq и S&P 500 затвориха на зелена територия с минимални печалби съответно на 6 210.19 и 2 415.82 пункта, достигайки нови върхове и увеличавайки своята печеливша серия от 7 търговски сесии. На седмична база и трите индекса записаха силен ръст от над 1%.

Европейските борси затвориха предимно на червена територия в петък, след като загубите в енергийния сектор натежаха върху основните борси. Европейският индекс Stoxx 600 отчете спад от 0.2%, поради негативните резултатите на повечето борси и сектори. Германският индекс DAX30 и френският CAC40 записаха скромни загуби, приключвайки търговската седмица съответно на 12 592.40 и 5 334.40 пункта. Индексът, който се отличи от другите, бе английският FTSE100, който отчете ръст от 0.4%, достигайки нов рекорден връх от 7 553.65 пункта. На седмична база стойността на английския индекс се покачи с 0.7%. Поевтиняването на британската лира до 10-дневно дъно помогна на фондовия пазар, след като бе обявено, че преднината на консервативната партия на Великобритания е намаляла. Британските гласоподаватели ще дадат своя глас на 8 юни.

Поради официалния празник в САЩ (Memorial’s day) очакванията са пазарът да остане спокоен днес, като единственото събитие, което може да предизвика известна волатилност, е изявлението на президента на Европейската централна банка Марио Драги в 16:00 часа българско време.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

В анализите от предните дни, публикувахме идеята за покупка на долар срещу японска йена, особено ако предварителното БВП за САЩ бъде положително.

Данните се оказаха по-добри от очакваното, но в края на тази седмица инвеститорите ще вземат решения на база доклада за промяната в заетостта в неселскостопанския сектор в САЩ. Ако и този показател се увеличава ще купуваме двойката.

AUD/CAD

На 7 април коментирахме двойката и заключихме, че положителна дата за заетостта на Канада ще бъде добър трамплин за вход срещу австралийския долар.

„Ако днешните данни за заетостта в Канада подкрепят оптимизма около местната валута ще видим задълбочаване на низходящия импулс при двойката. Участие ще търсим само при категорично положителни данни, всякакви смесени показатели няма да окажат необходимото въздействие върху канадеца и сделките ще бъдат рисковано начинание.“

Ще припомним, че данните бяха особено добри. При очаквани 5 700 получихме 19 400, достатъчно солидно основание за продажба. Към момента двойката поевтинява и около текущите нива ще търсим закриване на около 70% от късата експозиция.

GBP/AUD

На 18 май публикувахме идея за продажба: „Ще търсим къси позиции при двойката, ако продажбите на дребно за Великобритания са по-слаби от очакваното. По-слаби данни ще дадат моментен натиск върху лирата, който ще засили ефекта на понижение при двойката.“

Данните се оказаха положителни и това доведе до моментен скок при двойката. Не получихме необходимата ситуация за краткосрочен шорт. Въпреки всичко, двойката успя да достигне отбелязаната от нас цел. Лирата към момента е свръхкупена, което я прави технически слаба валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още