IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 3 юли

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:15 | 03.07.15 г.
Акцентите в бизнеса на 3 юли

В България

Според президента Росен Плевнелиев интеграцията на Западните Балкани в ЕС и региона е най-добрият път за борба с дестабилизацията, изолацията и бедността. „Заедно можем да отворим нови пазари. Можем да привлечем стратегически инвеститори. Можем да подобрим туризма и продуктивността.", каза още той.

Следващата седмица ще е първото заседание на Националния съвет по антикорупционни политики, съобщи вицепремиерът Меглена Кунева. Тя открои сред задачите през следващите месеци приемането от НС на проекта на Закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.

Софийският апелативен съд (САС) определи датата 20 юни 2014 г. за начална дата на неплатежоспособност на КТБ. С решението си САС оставя без разглеждане част от подадените жалби по делото и прекратява производството по тях.

В последните дни бизнесът се оплаква от повишаването на цената на електроенергията, но не отбелязва, че за година цената за бита се повишава с почти 15%, коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Европейската централна банка (ЕЦБ) планира да подпомогне България и е готова да подкрепи другите страни в региона, за да бъде предотвратена "зараза" от Гърция. ЕЦБ ще осигури достъп до своите операции по рефинансиране, предлагащи евро за банковата система, срещу допустими обезпечения

По света

В края на седмицата Гърция продължава да бъде основна тема на разговор.

Два дни преди референдума в Гърция спасителният фонд на еврозоната обяви, че страната е изпаднала в несъстоятелност. „Официално е установен дефолт“, заяви в петък Европейският механизъм за финансова стабилност. Въпреки това е било решено „да не се изисква незабавното изплащане на заемите“ от Атина.

Не само при много гърци, също така и в Брюксел и Берлин несигурността преди понеделник е голяма. Докато гръцкото правителство на Алексис Ципрас убеждава сънародниците си да гласуват с "не" на исканията за реформи, представителите на ЕС и еврогрупата се опитват възможно най-ясно да покажат какви са заплахите в този случай.

Изходът от гръцкия референдум в неделя очевидно е важен и за Европейската централна банка (ЕЦБ). „Ние трябва да направим оценка на перспективите за споразумение с Гърция и нейните кредитори", заяви вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио в петък във Вилнюс.

Междувременно въпреки препоръките на МВФ федералното правителство на Германия се опълчи срещу нова т. нар. "подстрижка" (редуциране) на дълга на Гърция. В четвъртък доклад на фонда показа, че динамиката на дълга на Гърция е "неприемлива" и страната се нуждае от сериозни реформи, ако желае да излезе от кризата.

Политическата криза, липсата на споразумение с кредиторите и затворените банки обаче не са довели до отлив на туристи и отказ от резервации, гарантират гръцките власти. Работи се и за решаването на възникналите проблеми в туризма, включително и за обезпечаването на хотелите и ресторантите с парични средства.

На борсата

Комисията за финансов надзор е готова с новия Кодекс за застраховането. С него се въвежда европейската директива Платежоспособност ІІ (Insolvency II), която предоставя общата за Европейския съюз (ЕС) правна рамка за осъществяването на застрахователна и презастрахователна дейност.

Препоръчваме

Apple продължава да бъде лидер в света на мобилните и комюптърните технологии и вероятно ще остане за още дълго време такъв. Какво обаче да очакваме от новия iPhone 6S, който ще бъде представен през есента, четете тук!

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още