IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отвори нова глава от преговорите за членство на Турция

Брюксел и Анкара преговарят от 2005 г., отворени са 16 глави, но само 1 е приключена

13:03 | 30.06.16 г. 1
ЕС отвори нова глава от преговорите за членство на Турция

Европейският съюз (ЕС) и Турция са отворили нова глава от преговорите за членството на страната в ЕС, както беше договорено в споразумението за контрол на имигрантските потоци от март тази година.

Тази сутрин се е състояла среща на министерско ниво между Брюксел и Анкара, на която са започнали преговорите по 33-та глава. Тя касае финансовите и бюджетни разпоредби, съобщават от пресслужбата на Съвета на ЕС.

В края на ноември ще се проведе и нова лидерска среща между Турция и ЕС, на която разговорите ще продължат, става ясно от съобщението.

Турция е асоциирана към ЕС от 1999 г. и преговаря за членство от 2005 г. Преговорите обаче са в застой заради забавянето на някои от необходимите реформи, както и противопоставянето на Кипър. Никозия на няколко пъти блокира опитите на Анкара да продължи с преговорите заради окупацията на североизточната част от островната страна.

Отворени са общо 16 глави от процеса по преговорите, като само 1 от тях е затворена успешно, припомнят от Съвета на ЕС.

Главата, по която днес са стартирали нови преговори, се отнася до подготовката на Турция за финансовото ѝ участие в ЕС и административния ѝ капацитет.

Според оценката на ЕС Турция е изпълнила двете основни изисквания по тази глава, като продължава да увеличава административния си капацитет и планира и екшън план за изпълнението на необходимите процедури.

Като част от споразумението за овладяване на бежанския поток към Европа Брюксел обеща на Анкара да отмени и визовия режим за граждани на югоизточната ни съседка. Страната обаче все още не е изпълнила всички изисквания, включително не е въвела биометрични паспорти. Разговорите за визите ще продължат и през есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 7 години
Ердоган към ЕС: Помислете с кого ще преговаряте, когато милиони бежанци ще се тълпят пред портите ви! /23.06.2016/"Европейският съюз не приема Турция в съюза си, защото по-голямата част от населението на страната са мюсюлмани", каза президентът на Турция"Не се безпокойте, ние ще постъпим като британците. Ще организираме референдум и ще питаме народа дали да продължаваме преговорите за членство в ЕС. Ако каже "да", продължаваме. Аз открито казах на представителите на ЕС: "Или открито признайте, че няма да ни приемете в ЕС, или приключвайте преговорите". Но те не казват нищо. Трябва да помислите с кого ще преговаряте, когато милиони бежанци ще се тълпят пред портите ви", казва още Ердоган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още