IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony изобрети първия в света тичащ робот

14:58 | 18.12.03 г.
Автор - снимка
Създател
Sony изобрети първия в света тичащ робот

Sony изобрети хуманоиден робот, който може да тича със скорост 14 м в минута, съобщи говорителят на компанията. Засега Sony не възнамерява да пуска робота на пазара, добавя той.

“Роботът тича и се движи също както и хората. Това е първият робот в света, който може да тича, като разработването му ни отне три години”, обясняват от Sony, без да уточняват стойността на проекта.

Металният прототип, наречен QRIO, тежи 7 кг., висок е 58 см и има сини очи. Освен тичането роботът има и други умения: може да удря бейзболна топка, както и да танцува, размахвайки знаменца в ръка.

Sony, който е най-големият производител на роботи в света, представи преди три години първоначален модел на вървящ робот - SDR-3X, чиято усъвършенствана версия е QRIO.

Досега компанията е продала 130 000 модела от прочутия си робот-куче AIBO, който бе пуснат за първи път през 1999 г. Цената на AIBO е 185 хил. йени ( 1,46 хил. евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още