IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токио е най-скъпата дестинация за чужденци в света

Засилването на йената изстрелва столицата на Япония и другите водещи градове напред в класацията на ECA International

22:08 | 14.12.16 г.
<p>
	Токио. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Токио. Снимка: архив Ройтерс

Токио се изкачва до лидерската позиция в класацията на консултантската компания ECA International за най-скъпите градове за чужденци. Столицата на Япония заема първото място за първи път от 2012 г., като през последните две години постига ръст от 11 позиции, отбелязва компанията.

Референдумът за Brexit във Великобритания е довел до сериозни размествания в класацията. Централен Лондон например за първи път се срива в класацията с 57 позиции и изпада от топ 100 заради срива на британската лира на валутните пазари. За сравнение, допреди една година Лондон беше сред 50-те най-скъпи града за чужденци.

Спадове отчитат и другите водещи градове във Великобритания – Единбург например е на 151 място, Кардиф – на 162-ро, а Белфаст – на 169-то.

Хонконг също изпада от топ 10, а Нова Зеландия се изкачва с 64 места в класацията – рекорден скок, което извежда страната на челна позиция за Техоокеанския регион.

Компанията подчертава, че японската йена е поскъпнала значително спрямо конкурентните ѝ валути, заради което и други градове в Страната на изгряващото слънце попадат сред най-скъпите за чужденци. Йокохама например е на 5-то място, Нагоя е на 7-мо, а Осака е на 9-то.

Най-скъпият град за чужденци в Европа е Цюрих, който заема трето място в глобалната класация.

За Африка лидер е столицата на Ангола Луанда, която е на второ място в световен мащаб.

Водещите европейски градове се придвижват напред в класацията заради засилването на еврото в момента, в който е съставяна тя. Водещите градове във Франция, Германия и Холандия са сред лидерите по ръст в позициите, макар че средно за последните пет години са сред най-сриващите се дестинации, отчита компанията.

България не е включена в класацията.

Вижте коментар във видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още