IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mastercard тества разплащания с биометрични данни

Новите пластики обединяват чип технология с пръстови отпечатъци за по-удобна и сигурна идентификация на картодържателя при пазаруване

12:02 | 21.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Mastercard започва да тества следващото поколение биометрични карти, които обединяват чип технологията с пръстовите отпечатъци, съобщиха от глобалната платежна и технологична компания.

Южна Африка е първият пазар, на който новата технология ще бъде тествана в партньорство с Pick n Pay – водеща верига супермаркети, както и с Absa Bank, дъщерна на Barclays Africa.

Допълнителни тестове на биометричната технология за автентикация предстои да се проведат в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион.

Пластиките са защитени от източване

Биометричната карта е изградена на основата на технология за сканиране, която днес се използва за мобилни разплащания и може да бъде използвана на терминали с ЕMV технология по целия свят.

„Независимо дали с цел да отключите смартфона си, или да пазарувате онлайн, пръстовият отпечатък помага за допълнителното ви удобство и сигурност. Той не е нещо, което може да бъде отнето или имитирано и ще помогне на нашите картодържатели да живеят в пълно спокойствие с гарантирана сигурност на плащанията си” уверява Аджай Бала, президент „Бизнес решения за сигурност“ на Mastercard.

Как работи

Картодържателят заявява своята карта с биометрични данни в обслужващата го банка. При регистрирането неговият пръстов отпечатък се превръща в криптиран дигитален шаблон, който се съхранява на картата. След това пластиката може да бъде използвана на всеки терминал, който приема EMV-чип карти в света.

Когато пазарувате или плащате в магазин, биометричната карта работи като всяка друга карта с чип.

Картодържателят просто поставя картата си на терминала, осигурен от търговеца, като поставя пръста си върху вградения сензор. Пръстовият отпечатък се верифицира с шаблона на картата и ако биометричните данни съвпадат, трансакцията може да бъде одобрена, без картата да се отделя от ръката на клиента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още