IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макс Телеком може да загуби лиценза си за 4G мрежа*

Операторът дължи на регулатора такси в размер на 1,5 млн. лева, но увери, че ще плати сумата в срок

16:33 | 24.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Макс Телеком може да загуби лиценза си за 4G мрежа*

Мобилният телекомуникационен оператор Макс Телеком е напът да загуби лиценза си за радиочестотния спектър в обхват 1800 MHz, след като ресорната Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) е стартирала на последното си заседание процедура по отнемането на разрешението.

Основанието за решението, взето на заседанието на 11 февруари, е „системно неплащане на дължимите такси“. Според КРС за периода от 1 юли 2015 г. до 31 март 2016 г. компанията има финансови задължения към комисията в размер на 1,5 млн. лева. Според законовите разпоредби действието на разрешението се прекратява след отнемане на лиценза при системно неплащане.

Сега КРС дава 30-дневен срок на компанията за становище относно откритата процедура. След изтичането на този срок ще бъде извършена проверка за това дали компанията е заплатила дължимите такси. Ако това не е факт, лицензът ще бъде отнет. 

Разрешението за лиценза за тази честота, която е сред най-желаните спектри за изграждане на 4G мрежи и в който имаше свободен ресурс, е от 15 декември 2011 г. Дотогава ленти имаха "Мобилтел", "Глобул" и БТК, а допълнителни лицензи на тази дата получиха „Макс телеком", "Булсатком" и "4Джи ком“.

Практиката показва, че приоритет за операторите в този обхват е развитието на широколентовите технологии (UMTS, WiMAX, LTE и LTE Advanced) за изграждане на трето и четвърто поколение (3G и 4G) мрежи. Тези мрежи дават възможност за много по-високи скорости на предаване на данни, което от своя страна води до по-голямо разнообразие на предлаганите услуги за крайния потребител.

КРС вече стартира подобна процедура по отнемане на лиценза на „4 Джи ком". За последните три години компанията не плаща нито самото си разрешително, нито годишните такси за него. Решението на регулатора обаче се обжалва във Върховния административен съд (ВАС).

Investor.bg се свърза с телекома за повече информация.

"Ръководството на Макс Телеком ООД информира медиите и обществеността, че споменатата информация е свързана със стандартна процедура, която цели да стимулира операторите да заплащат задълженията си. До момента Макс Телеком ООД е заплатил над 50 млн. лв. за лицензите си и ще заплати новоначислените текущи такси, цитирани от КРС, така както го е правил винаги досега", поясниха в съобщение до медиите от компанията.

"Уверяваме всички наши клиенти, че компанията продължава да предлага висококачествени услуги и следва стратегията си за дългосрочно присъствие на българския пазар", пояснява още компанията. 

*Допълнено в 18.15 часа с изявлението на Макс Телеком

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още