IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon атакува европейския пазар на храни

Американският концерн сключи споразумение за доставки с четвъртата по големина верига супермаркети във Великобритания Morrisons

21:11 | 29.02.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Amazon атакува европейския пазар на храни

Американският концерн за онлайн търговия Amazon даде началото на най-сериозния си опит да нахлуе по-активно на пазара на традиционните вериги супермаркети в Европа, което ги принуждава да променят бизнес моделите си, пише в свой анализ Ройтерс.

Последният пример за тенденцията е обявената сделка между Amazon и четвъртата по големина верига супермаркети във Великобритания Morrisons. Споразумението ще позволи на американския концерн да предлага пресни и замразени храни от Morrisons през своята платформа. Търговската верига има подобна сделка за онлайн продажби с друг концерн – Ocado.

Акциите на Morrisons скочиха с 5%, докато тези на Ocado се сринаха с 10 на сто заради опасения, че сделката увеличава конкуренцията и намалява вероятността някой ден Amazon да купи британската онлайн фирма. Акциите на лидера на пазара Tesco паднаха с 3 на сто.

Аmazon разраства бързо услугата си за доставка на пакетирани стоки Pantry, част от абонаментния премиум план Amazon Prime. В бъдеще компанията може би ще разшири в Европа и услугите си за доставки на охладени, замразени и бързо развалящи се продукти, която обхваща над 20 хиляди артикула в САЩ.

През последните години британският пазар за търговия на храни на дребно се характеризира с жестока конкуренция. Анализатори предупреждават, че навлизането на Amazon може да доведе до още по-силен спад на маржовете на печалба.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Ами освен за печалба , някой няма ли да се поинтересува какво точно ще яде ?Щото тая тема се отбягва старателно ! ------------------------------------------------------------------------------------------------Какво общо има тази тема със статията? Амазон е търговец, а не производител!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
melon
преди 8 години
Ще се яде на Безос една работа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Ами освен за печалба , някой няма ли да се поинтересува какво точно ще яде ?Щото тая тема се отбягва старателно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още