IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon е платила 10 млн. лири данъци във Великобритания

Всички потребители на компанията в Европа контактуват пряко и плащат на нейните компании в Люксембург за купуваните от тях стоки и услуги

18:06 | 09.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Amazon е платила 10 млн. лири данъци във Великобритания

Компанията за онлайн пазаруване Amazon е платила данъци за 10 милиона британски лири (16,95 млн. долара) във Великобритания при приходи от продажби за 7 млрд. долара в страната, тъй като компанията декларира по-голямата част от европейските си печалби в Люксембург, където е освободена от данъци, предаде Ройтерс.

Amazon отчете 56% ръст на печалбата си до 17 млн. лири (28,82 млн. долара) през 2013 година и 13% увеличение на приходите си във Великобритания.  

Избягването на корпоративни данъци се превърна в гореща тема в Европа след разкритията през последните две години как компании като Apple и Google плащат ниски данъци на основните си пазари.

Amazon заяви, че спазва всички данъчни закони във всяка страна, където развива дейност. Apple и Google също казаха, че плащат всички дължими данъци.

Всички потребители на Amazon в Европа контактуват пряко и плащат на нейните компании в Люксембург за купуваните от тях стоки и услуги. Тези компании намаляват данъчната си основа, като плащат такси на освободени от данъци партньори, също във Великото херцогство.

Британското подразделение Amazon.co.uk е основано от съдружниците на компанията в Люксембург. Подобни междуфирмени плащания обикновено се договарят с британските данъчни власти. През 2013 година тези вътрешнофирмени такси, плащани на Amazon.co.uk Ltd, са нараснали с 40% до 449 млн. британски лири. В резултат на това нейните данъци за 2013 г. са били по-големи от всякога. Според експерти от академичните среди е възможно това да се дължи на засиления натиск на британските данъчни служби, пише още Ройтерс.

Сумите, декларирани от Amazon през освободени от данъци партньори начело на европейската й корпоративна структура, са се свили рязко през последните две години, след като американските данъчни власти затегнаха правилата, които според тях са били заобикаляни, за да се постигне по-висока печалба.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още